صنعت اسباب بازی

نمایشگاه اسباب بازی در سایه فرهنگ

برپایی نمایشگاه اسباب بازی در کنار بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب در مصلای تهران

نمایشگاه اسباب بازی در سایه فرهنگ در دو بخش اسباب بازي و لوازم التحریر از 17 تا 26 ارديبهشت ماه، در مصلاي امام خميني(ره) تهران برگزار شد. در این نمایشگاه تولید کنندگان و توزیع کنندگان مختلفی حضور داشتند و اسباب بازی های متنوعی را عرضه کرده بودند. با گشت کوتاهی درمیان غرفه ها به راحتی می توانستید از اجناس تولیدی زیر ده هزار تومان تا اسباب بازی های وارداتی بالای چند صد هزار تومان را پیدا کنید. اگرچه بازدیدکنندگان این نمایشگاه از اقشار و طبقات مختلف بودند اما عمدتا دست پر نمایشگاه را ترک می کردند، در نظر گرفتن محوطه بیرونی نمایشگاه برای بازی کودکان و دایر نمودن غرفه های خرید مواد غذایی از جمله نقاط قوت این نمایشگاه بود که فرصت استراحت کوتاه کودکان و خانواده ها را فراهم می کرد. به نظر می رسد برگزار کنندگان این دست نمایشگاه ها هرساله با مطالعه بیشتری نسبت به راه اندازی چنین رویدادهایی اقدام می کنند به این امید که صنعت اسباب بازی کشورمان به رشد مطلوب و جایگاه شایسته اش دست یابد. 

نمایشگاه اسباب بازی در سایه فرهنگ ؛ یک تیر و صد نشان !

– معرفي تجهيزات و اقلام نوين آموزشي و كمك آموزشي،

–  آشنايي با اسباب بازي هاي موثر در رشد جسمي و ذهني كودكان و

– آشنايي توليدكنندگان با نيازهاي اين قشر،

–  ارائه و معرفي آخرين دستاوردهاي توليد كنندگان داخلي و ترويج مباني اصولي ارتباط آگاهانه،

– يكپارچه سازي فعاليت هاي اين حوزه،

–  ايجاد فرهنگ انتخاب درست اسباب بازي و

–  ايجاد فضاي فرهنگي در توسعه سرگرمي و اسباب بازي برخي از اهداف برگزاري اين نمايشگاه عنوان شد.

نمایشگاه اسباب بازی در سایه فرهنگ

ضعف بازارسازی یا قدرت بازاریابی ؟

مشخص نیست که شکل گیری  نمایشگاه اسباب بازی در سایه فرهنگ، ناشی از ناتوانی در بازارسازی مجزا برای صنعت اسباب بازی کشور است یا تدبیری فرصت نگر برای بازاریابی هوشمندانه جهت نفوذ به یکی از بزرگترین بازارهای فرهنگی کشور .

هر چه که باشد برگزاری نمایشگاه پیوست فرهنگی با بیست و هشتمین نمايشگاه كتاب تهران، موافقان و مخالفان زیادی در بین فعالان حوزه چاپ و نشر و اسباب بازی داشت.برای مثال مدیر یکی از شرکت های حاضر در نمایشگاه اسباب بازی پیرامون این همزمانی به خبرگزاری مهر گفت:

“این همزمانی خوبی‌ها و بدی های خاص خود را دارد. یکی از خوبی های آن این است که بخشی از جمعیتی که از نمایشگاه کتاب تهران بازدید می‌کنند به نمایشگاه اسباببازی هم سر می‌زنند اما یکی از بدی‌های این همزمانی این است که اولویت شرکت کنندگان با نمایشگاه کتاب است. وقتی به این سمت می‌آیند که انرژی، وقت و پول چندانی ندارند حتی حوصله اینکه به غرفه های مختلف سر بزنند و اطلاعاتی در مورد بازی‌های مختلف را کسب کنند را هم ندارند.”

رئیس کارگروه کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب نیز به این خبرگزاری گفت:

“سال گذشته نیز این دو نمایشگاه، همزمان با هم برگزار شد و ما نامه نوشتیم و اعتراض کردیم. امسال هم وقتی شنیدیم این دو در یک زمان برگزار می‌شود از برگزارکنندگان نمایشگاه، خواستیم چنین نکنند اما متاسفانه گوش شنوایی وجود ندارد.”

کودکان قبل از هر وسیله دیگری توسط اسباب بازی با دنییای پیرامون خود آشنا می شوند

فلسفه پیوست فرهنگی برای اسباب بازی

پرسش مهمی که در برگزاری  نمایشگاه اسباب بازی در سایه فرهنگ مطرح است بحث پیوست فرهنگی بودن آن است .

آیا پیوست فرهنگی نمایشگاه کتاب ، غرفه های اسباب بازی است ؟

یا اسباب بازی نیاز به پیوست فرهنگی همچون کتاب ، بازی های رایانه ای و . . . دارد ؟

به نظر می رسد لازم است تا فرمایش رهبری درباره پیوست فرهنگی مورد نیاز برای اسباب بازی را دوباره مرور کنیم

نظر برخی از مشتریان درباره این نمایشگاه اسباب بازی

خانم عسگر، مربی مهد کودک می گوید:

“همزمانی این دو نمایشگاه برای من زمینه خرید منسجم و هدفمندی را ایجاد می کند. من به همراه مربی دیگری تقسیم کار می کنیم، یکی به نمایشگاه کتاب می رود و کتاب های مورد نظرمان را خریداری می کند و من هم به نمایشگاه اسباببازی می آیم. اردیبهشت امسال و سال گذشته به نوعی فصل خرید ما برای مهد تبدیل شده است.”

جدای از خوبی ها و بدی های همزمانی این دو نمایشگاه بازدیدکنندگان و غرفه داران نمایشگاه اسباب بازی نظرات دیگری هم داشتند. برای مثال مادر یک پسر دو ساله می گوید:

” همسرم برای خرید کتاب به نمایشگاه کتاب رفته و من هم همراه خواهرم به نمایشگاه اسباببازی آمده ایم. اما با وجود تنوع خوب اسباب بازی ها، هیچ کدام از غرفه ها تخفیف خاصی ( حراجی یا تخفیف برای خرید عمده) برای مشتریان نداشتند با اینکه من برای دوستانم هم خرید می کنم و معمولا هر چیزی را که انتخاب کنم، سه تا می خرم.”

پدر و مادر افشین 6 ساله نیز می گویند:

“ما فقط برای بازدید از نمایشگاه اسباببازی آمدیم و بازی های خوبی هم برای افشین خریدیم. “

نظر برخی از غرفه داران درباره این نمایشگاه اسباب بازی

مدیر یکی از غرفه های تولید اسباب بازی نیز می گوید:

“ما چند سال است که در اکثر نمایشگاه های اسباب بازی شرکت می کنیم اما به نظر می رسد، والدین با وجود بازدیدی که از نمایشگاه می کنند، هزینه لازم را برای خرید اسباب بازی در نظر نمی گیرند و انتظار دارند قیمت محصولات تولیدی بسیار پایین تر از اجناس خارجی باشد. برای مثال آنها ترجیح می دهند به جای خرید یک عروسک داخلی به قیمت 30 هزار تومان یک عروسک خارجی 50 هزار تومانی بخرند. بعضی از والدین هم نگاه عمیق تری به قضییه دارند، به تولیدات ما نگاه می کنند، آنها را به عنوان یک والد بررسی می کنند و بی طرفانه نظرشان را می گویند و خستگی ما را رفع می کنند. در چند نمایشگاهی که ما شرکت کرده ایم، با توجه به نظر والدین تغییرات خاصی را هم در برخی از محصولاتمان ایجاد کرده ایم. همین تغییرات هم روی میزان فروش ما تاثیر خوبی گذاشته است.”

 

یکی از تولید کنندگان با نشان دادن بسته بندی یکی از محصولاتش می گوید:

“ما این محصول را مشابه جنس خارجی زده ایم اما به خاطر نگاه بدی که به تولیدات ایرانی وجود دارد، بسته بندی آن را هم عینا مشابه جنس خارجی انجام دادیم و هیچ نشانی از ایرانی بودن روی آن  باقی نگذاشتیم. تا بتوانیم راحت تر جنسمان را بفروشیم و این برای همه تولید کنندگان یک زنگ خطر محسوب می شود. چرا که بی کیفیت ترین اجناس چینی هم made in china را دارند اما کالای با کیفیت ما به خاطر ترس از اما و اگرهای بازار بدون شناسنامه وارد بازار می شود. بازاری که اگر قدر آن را بدانیم برای فرزندان خود ما اشتغال ایجاد می کند.

به نظر می رسد تولید کنندگان ایرانی بیش از کیفیت بر روی قیمت و بسته بندی تمرکز کرده اند

فروشنده یکی از غرفه ها هم با شنیدن صحبت های این تولید کننده به جمع ما پیوست و گفت:

“ما پخش کننده اسباب بازی هستیم و از اسباب بازی مارک دار گرفته تا اسباب بازی های ارزان چینی را وارد می کنیم. مسلم است که تعداد کالاهای ارزان ما بسیار بیشتر از کالاهای با کیفیت و گران قیمت است چون بازار رنج قیمتی خاصی را می طلبد. بیشتر مغازه داران ترجیح می دهند به  جای خرید یک جنس مارک دار چند اسباب بازی با قیمت متوسط را برای فروشگاهشان تهیه کنند چون خانواده ها چنین رویه ای را می پسندند. اما نباید از حق بگذریم که هم اجناس چینی دارای انواع با کیفیت و مرغوب هستند و هم تولید کنندگان داخلی نگرش واقع بینانه تری نسبت به بازار پیدا کرده اند و روی کیفیت تولیداتشان کار می کنند. به نظر می رسد رقابت بین تولید کنندگان ایرانی بیشتر از کیفیت روی قیمت و بسته بندی متمرکز شده است. این نمایشگاه هم می تواند مکانی باشد برای سنجش نظرات مشتریان واقعی تا بدانیم از میان محصولات مشابه کدام یک انتخاب می شوند.”

یک بازار حرفه ای نگاه حرفه ای می خواهد

در حالی که  نمایشگاه های معروف اسباب بازی رویکرد حرفه ای و تخصصی را در برگزاری و جذب مخاطب دنبال می کنند، در کشور ما به علت نبود رویکرد صنعتی درباره این حوزه از کسب و کار، عنوان پیوست فرهنگی برای آن انتخاب می شود . عنوانی که اگر چه دلسوزانه قصد داشت با خارج کردن موضوع اسباب بازی از حاشیه آن را هم تراز بزرگ ترین رویداد فرهنگی کشور قرار دهد. اما به علت نادیده گرفتن برخی ظرایف، سهم خواهی بازار کتاب کودکان را در مقابل خرید اسباب بازی قرار داد و برخی اصحاب قلم را گلایه مند کرد. 

اما شاید بزرگ ترین و جدی ترین آسیب آن به خود بازار اسباب بازی برگردد. چرا که تا وقتی نگاه ما به یک حرفه کاملا تخصصی، یک فعالیت فرهنگی باشد، نخواهیم توانست آن را به بازاری سودآور و پولساز تبدیل کنیم.

جالب است بدانیم که در نمایشگاه اسباب بازی نورنبرگ که به مدت 6 روز برگزار می شود بیش از 2700 غرفه دار از 60 کشور حاضر می شوند و 54 درصد از بازدیدکنندگان آن از سایر کشورها تنها به قصد بازدید از این نمایشگاه روانه آلمان می شوند. در همین نمایشگاه در سال گذشته یک میلیون محصول عرضه شد که 75 هزار مورد آن به تازگی تولید شده بود. شاخص ترین هدف این نمایشگاه نیز رونمایی از محصولات مبتکرانه بود

نمایشگاه اسباب بازی انگلستان نیز به عنوان ” بزرگ ترین گردهمایی صنعت اسباب بازی ” لقب گرفته که تنها در سال 2014 میزان اسباب بازی های جدید عرضه شده در آن 16درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. 
برگزاری نمایشگاه های اسباب بازی در کشور عزیزمان ایران اگرچه گام های ابتدایی خود را طی می کند اما افق های تازه تری را باید دنبال کند تا بتواند توجه و رضایت فعالان این حوزه و مخاطبان آن را جلب کند.

غرفه

غرفه بازی فکری

نمایشگاه

غرفه رباتیک

 

منبع : https://mag.toyinfo.ir ( استفاده از مطالب سایت فقط برای مقاصد غیر تجاری و باذکر منبع بلامانع است )

4 1 رای
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا
0
لطفا درباره این مطلب نظر بدهیدx
()
x