دعوای کودکان به خاطر گرفتن یک اسباب بازی از کودک دیگر، همیشه سر و صدای زیادی به پا می کند. اسباب بازی یکی از مهمترین دارایی های کودکان است که گاهی حاضر می شوند برای حفظ آنها یا به دست آوردنش داد و بیداد راه بیاندازند و یا حتی دعوا کنند. در مواقع عصبانیت فریاد ، تنبیه بدنی ، تهدید والدین و . . . نه تنها هیچ تاثیر سازنده ای روی رفتار بچه ها نخواهد داشت بلکه باعث می شود دیر یا زود رفتار نامناسب شان را تکرار کنند. بازی و اسباب بازی از ضرورت های زندگی کودکان است که موجب رشد بهتر آنها می شود. اما قیل و قال هایی که سر بازی یا به خاطر یک اسباب بازی راه می اندازند را چگونه مدیریت کنیم؟ چگونه درباره دفاع کردن درست از حق شان با آنها صحبت کنیم؟ پرخاشگری آنها را چگونه آرام کنیم؟ مهمتر اینکه با کودکی که طرف دعوای فرزند ماست، چطور صحبت کنیم؟ اگر شما هم سوالات مشابهی دارید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
چرا کودکان دعوا می کنند ؟
بچه ها وسایل شخصی زیادی دارند مثل لباس، کتاب، یک تکه سنگی که برایشان جالب است، . . . اما اسباب بازی هایی که دارند، جایگاه ویژه ای برایشان دارد. آنها نسبت به این گروه از دارایی خود توجه بیشتری نشان می دهند. خصوصا زمانی که یک کودک دیگر بخواهد به آنها نگاهی بیاندازد! آن وقت همان خرس کوچکی که سال تا سال شاید یک ساعت هم با آن بازی نمی کردند ، قطعه ای از وجود شان می شود. به طوری که حاضرند تا پای جان خویش از آن حفاظت کنند تا به دست غیر نیافتد.
کودکان تسلط زیادی روی وسایل بازی خود دارند. می توانند آنها را بشویند، حمامشان کنند، با آنها حرف بزنند. این رفتارها نشان دهنده این حقیقت است که به واسطه آن تفنگ خاصی که دارند یا عروسکی که در آغوش می گیرند،
- یا خودشان احساس شخصیت می کنند
- و یا به آن وسیله شخصیت می دهند.
پس در قلب و ذهن خود برای آن اسباب بازی جای بزرگی باز می کنند. بنابراین عجیب نیست که بخواهند برای حفظ این دارایی که به نام آنها تهیه شده و مال آنها به حساب می آید، تلاش کنند. از طرفی آنها از نظر فکری به حدی رشد نکرده اند که بخواهند با گفتگو مشکلات خود را بچه های دیگر حل کنند. پس سر اولین رفتارهای غریضی می روند که همان جنگ و گریز است. این داستان کودکی است که می خواهد از وسیله خود دفاع کند.
اما چرا برخی از بچه ها دوست دارند با لگو و دوچرخه و . . . کودکان دیگر بازی کنند. این رفتار هم علت های مختلفی دارد. که مهمترین آنها به قرار زیر است:
- آنها می خواهند وسایل بازی کودک دیگر را هم بررسی کنند و ببینند مثل اسباب بازی های خودشان است یا با آنها فرق دارد
- می خواهند با دست زدن به وسایل کودک دیگر بهانه ای برای ارتباط با آنها پیدا کنند
- با نگرش خود محوری سعی می کنند بر تعداد وسایل خود اضافه کنند
- درباره حریم شخصی چیزی نمی داند
بنابراین وظیفه ماست که علت رفتارهای فرزندمان را بشناسیم و تلاش کنیم آنها را به درستی در این مورد راهنمایی کنیم.
دعوای کودکان را چکونه مهار کنیم
وسایل بازی می توانند در ردیف قدرتمند ترین ابزارهای تربیتی والدین قرار بگیرند. هدیه دادن یک اسباب بازی برای یک رفتار خوب تثبیت شده است، از بهترین پاداش ها برای کودکان محسوب می شود. در مقابل، محروم کردن کودک از وسایل بازی محبوبش هم می تواند یک تنبیه ملایم برای تغییر رفتار آنها باشد.
زمانی که کودک شما، وسایل بازی خود را پرت می کند، یا سر آن با یک کودک دیگر دعوا می کند، بهترین راه حل ، توقیف آن وسیله است. در این روش حتی جایی برای اعتراض والدین کودک دیگر هم باقی نمی ماند. کودک به مرور متوجه می شود که هر وسیله کارکرد خاص خود را دارد و باید به درستی از آن استفاده کند.این روش برای والدینی که چند فرزند دارند، مربیان مهد کودک و پرستارانی که به طور هم زمان مسئولیت نگهداری از چند کودک را برعهده دارند، یک روش انضباطی ایده آل محسوب می شود. اما چطور از این روش استفاده کنیم؟
مدیریت گام به گام دعوای کودکان
برای به پایان رساندن دعوای کودکان، از قانون ده دقیقه ده کلمه استفاده کنید:
1 . چنانچه کودک شما از اسباب بازی خود به خوبی استفاده نکرد، سریعا همان وسیله را از او گرفته و آن را توقیف كنید.
2 . پیش از توقیف وسیلهبازی نباید بیش از ده كلمه با کودک صحبت كنید
3 . توقیف نباید بیشتر از ده دقیقه طول بکشد.
4 . پس از توقیف، به کودک خود بگویید كه به چه دلیل اسباب بازی را از او گرفته اید.
5 . سپس از او بخواهید كه با صدای بلند دلیل توقیف را برایتان توضیح دهد.
6 . در جریان این کار کودکتان را سرزنش نکنید.
7 . از کودک نخواهید كه خودش اسباب بازی را در محل مورد نظر قرار دهد. حتما خودتان این کار را انجام دهید.
8 . همیشه از یک ساعت زنگ دار استفاده كنید .این ساعت به کودک شما علامت خواهد داد كه چه زمانی می تواند بازی با اسباب بازی را از سر بگیرد.
چگونه اسباب بازی کودکان دو – سه ساله را از دسترس آنها خارج کنیم ؟
در مورد کودکان دو و سه ساله :
1 . اسباب بازی را دور از دسترس او و در جایی قرار دهید كه به آسانی بتوانید آن را ببینید.
2 . سپس، ساعت را برداشته و آن را برای یك زمان كوتاه، معمولا ۲ تا ۵ دقیقه تنظیم كنید .ساعت را در كنار اسباب بازی قرار دهید به طوری كه کودک بتواند هر دوی آنها را با هم ببیند.
3 . بعد به طور مختصر دلیل توقیف اسباب بازی را برایش توضیح دهید.
4 . با به صدا درآمدن زنگ ساعت، اسباب بازی را به او برگردانید.
5 . از كودک نخواهید كه برای رفتار بدش معذرت خواهی كند و یا او را مجبور نكنید كه به شما قول بدهد در آینده رفتار خوبی داشته باشد.
6 . فقط از او بپرسید چرا اسباب بازیش را از او گرفتید.
7 . اگر پاسخ مناسبی نداد، شما خودتان برایش تعریف کنید.
مهار دعوا در کودکان بالای ۴ سال
در کودکان ۴ ساله و بالاتر احتمال دعوا کردن به خاطر وسایل بازی بیشتر است. در این حالت معمولا لازم نیست به کودک بگویید حق نداری به این وسیله دست بزنی ،( کودک خودش درک می کند ) تنها اسباب بازی را از دسترس او خارج کنید. ۱۰ تا ۱۵ دقیقه اجازه برداشتن وسیله را به کودک ندهید. سپس دلیل توقیف آن را به او بگویید. اگر کودک در زمان توقیف، سراغ اسباب بازی رفت، او را برای ۵ تا ده دقیقه به مکانی بفرستید که امکان بازی یا سرگرم شدن نداشته باشد. با این روش ، حتی کودکان تكانشی هم به زودی یاد می گیرند که احساسات و هیجان هایشان را بهتر کنترل کنند و به درستی از وسایل خود استفاده کنند.
یادمان باشد همیشه تشویق رفتارهای مثبت ، تاثیر عمیق تری روی شکل گیری رفتار کودکان دارد، پس اگر کودکمان از وسایلش به درستی استفاده می کن، و اسباب بازی هایش را با کودکان دیگر به اشتراک می گذارد، حتما آنها را تشویق کنیم.
منبع : https://toyinfo.ir ( استفاده از مطالب سایت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است)
بچه های من که همیشه سر اسباب بازی با هم دعوا دارن، ممنونم از راهکار خوب شما