بازی و اسباب بازی

فرزند پروری با کمک اسباب بازی ها

فرزند پروری با کمک اسباب بازی ها جذابیت ها و ویژگی های خاص خود را دارد و از روش های نوین تربیتی محسوب می شود. در این روش تربیتی که همه والدین به نوعی از آن استفاده می کنند تفاوت در میزان آگاهی و استفاده هدفمند از جریان بازی و اسباب بازی ها عنوان شده است. جالب است بداینم که والدین از روش های مختلفی برای تربیت فرزندان خود استفاده می کنند که روانشناسان به آن سبک های فرزند پروری می گویند. محققانی که در این حوزه فعال هستند  طبقه بندهای مختلفی را برای سبک های فرزند پروری پیشنهاد کرده اند. معروف ترین آن نظریه بامریند است. یافته های دایانا بامریند در ابتدای دهه ۱۹۶۰ میلادی سه ویژگی مهم را آشکار و برجسته کرد .

۱.پذیرش و روابط نزدیک

۲. کنترل 

۳. استقلال دادن 

او بعد از مشاهده و مصاحبه با والدین و با تاکید بر ویژگی های یاد شده ، چهار سبک فرزند پروری را معرفی کرد.  این سبک ها شامل فرزند پروری مقتدرانه، مستبدانه، آسان گیر و بی اعتنا بود. مطالعات نشان می داد پدر مادرهای مقتدری که روابط صمیمانه با فرزندشان دارند موفق ترین روش تربیتی را دارند . البته آنها از کنترل های سازگارانه استفاده می کنند و متناسب با رشد فکری و جسمی کودک به او استقلال می دهند.

ابراز محبت پدر به دخترش , روش های فرزند پروری بامریند

چهار سبک فرزند پروری بامریند : مقتدرانه ، مستبدانه ، آسان گیر و بی اعتنا

اما تغییرات سریع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خانواده ها، سبک های فرزند پروری آنها را دچار تحولات چشمگیری نموده است. این تغییرات درهای تحقیقات جدید را به روی محققان گشوده است.

سبک فرزند پروری والدین چقدر بر سلامت روان کودک موثر است ؟

یکی از جدیدترین تحقیقات این حوزه ، پژوهش محققان دانشگاه مک کری سیدنی و دانشگاه آمستردام هلند است. این تحقیقات تاثیر سبک فرزند پروری بر سلامت روانی و میزان اضطراب تجربه شده در کودکان را  بررسی کرده است.

در این مطالعه ۳۱۲ خانواده مورد بررسی قرار گرفت . مشخص شد ، والدینی که از روش های چالش برانگیز رفتاری استفاده می کردند، فرزندانی با سطح اضطراب کمتر داشتند. در مقابل والدینی که رفتارهای سخت گیرانه یا کنترل گری زیاد را به کار گرفته بودند، فرزندانی مضطرب داشتند . این فرزندان همواره نسبت به توانایی های خود تردید داشتند.

با فرزند خود به گونه ای برخورد کنید که احساس توانمندی کند

ربکا لازورس یکی از محققان این پژوهش است . او می گوید: ما همیشه در معرض استرس قرار داریم . بنابراین باید با آموزش و تمرین بیاموزیم که استرس هایمان را کنترل کنیم . وگرنه طولی نخواهد کشید که دچار اضطراب خواهیم شد . بچه ها هم در زندگی طبیعی و در موقعیت های مختلف ، استرس را تجربه می کنند. به همین دلیل یکی از وظایف مهم والدین این است که به آنها بیاموزند در این موقعیت ها چگونه عمل کنند.

چگونه از روش های چالش برانگیز رفتاری استفاده کنیم ؟

با قرار دادن کودک در برابر چالش های کنترل شده و آگاهانه و آموزش دادن رفتار مناسب به کودک ، به مرور بچه ها مهارت کنترل استرس را به دست می آورند . به شرطی که رویدادهای استرس زا یا چالش برانگیزی که کودک را با آن مواجه می کنیم باعث ترس ، صدمه جسمی و آزار و اذیت او نشود. تجربه مقدار کمی استرس یا اضطراب به کودکان می آموزد که این احساس یک حس طبیعی است. بنابراین آنها با خودشان در این زمینه کنار می آیند. اینگونه می توانند با اعتماد به نفس و شهامت بیشتری زندگی و ناشناخته های آن را کنترل کنند.

برای اینکه به کودک خود یاد دهید در مواقع بحران و تنش چگونه رفتار کند از اسباب بازی های مورد علاقه اش استفاده کنید. در این زمینه اسباب بازی ها یک ابزار عالی و تاثیر گذار هستند

این روش همان راهکاریست که والدین چالش برانگیز از آن به درستی استفاده می کنند. ثمره استفاده از این اصل تربیتی داشتن فرزندانی است که می توانند با شجاعت و اعتماد به نفس بیشتری زندگی خود را اداره کنند. در این روش والدین می توانند از وسایل بازی کمک بگیرند. یک اسباب بازی جدید در اختیارش قرار دهند تا او با بررسی آن بتواند ناشناخته ها و ابهامات آن را برطرف کند. این یکی از شیوه های فرزندی پروری با کمک اسباب بازی ها محسوب می شود. مواجه با چالش و تحمل ابهام از ویژگی های مهمی است که کودک شما برای داشتن آینده موفق کاری و کسب درآمد های قابل توجه به آن نیازمند است. 

آیا برای فرزند پروری بهتر به همبازی شدن والدین نیاز داریم؟

به گفته لازاروس، والدین با استفاده از روش های ساده ای می توانند کودک خود را در موقعیت های چالش بر انگیز قرار دهند . همبازی شدن با کودکان یکی از بهترین فرصت هاست. البته در فرزند پروری با کمک اسباب بازی ها تاکید زیادی روی آن نمی شود اما گاهی حضور موثر والدین در کنار بچه ها و سرنخ دادن به آنها می تواند بسیار مفید و آموزنده باشد.

زمانی که والدین برای فرزندشان وقت می گذارند و با آنها بازی می کنند، یک جریان آموزشی نامرئی روان می شود .در چنین شرایطی آموزش های مختلفی چون خلاقیت، مهارت های اجتماعی، زبان و. . .  اثربخشی بیشتری پیدا می کند. در این میان اسباب بازی های فکری و گروهی از مار و پله گرفته تا بازی های استراتژیک استراگو و پنتابال ، همه می توانند بچه ها را در موقعیت های جدیدی قرار داده و هیجانات آنها را افزایش دهند. به شرطی که این بازی ها و نحوه بازی طرفین متناسب با سن و توانایی های کودکان باشد.

مادر و دختر در حال بازی با اسباب بازی چوبی

برای فرزند پروری از اسباب بازی های قانون گرا استفاده کنید !

با روش فرزند پروری با کمک اسباب بازی ها می توان موارد مختلفی را به کودکان آموزش داد. مواردی همچون حل مسئله ، خوش بینی و تفکر مثبت ، مدیریت استرس و همچنین تصمیم گیری  . قبلا در مجموعه مقالات والدین و مربیان مطالبی درباره این موارد منتشر شد که از  طریق پیوندهای زیر می توانید آنها را بخوانید.

۱. آموزش حل مسئله با اسباب بازی ها

۲. کدام اسباب بازی کودکان را خوشبین تر می کند ؟

 

والدین می توانند با استفاده از اسباب بازی هایی که قانون گرا هستند، میل پیروزی بچه، سرعت عمل یا مهارت های دیگر او را به چالش بکشند. منظور از اسباب بازی های قانون گرا  اسباب بازی هایی است که استفاده از آنها روش و قاعده مشخصی دارد یا افراد گروه ، قوانین مشخصی را برای آن در نظر می گیرند.

برای مثال وقتی کودکان با لگوها و آجره ها بازی می کنند را در نظر بگیرید . اگر برای خودشان بازی کنند و از تخیل شان بهره بگیرند ، وارد بازی بدون ساخت شده اند. اما زمانی که یک کشتی لگو را طبق نقشه آن می سازند یا ساختن یک قلعه با مشخصات خاصی را دنبال می کنند، بازی قانون گرا  را در پیش گرفته اند. تک تک راه حل هایی که انتخاب می کنند تا به هدف برسند ، آنها را با چالش جدیدی مواجه می کند. زمان و انتخاب های درست و مدیریت احساسات مختلف نمونه ای از این چالش ها هستند.

کودک خردسال مشغول بازی با اسباب بازی چوبی و قرار دادن قطعات آن در جای خود

بنابراین پیشنهاد می شود برای تاثیرگذاری فرزند پروری با کمک اسباب بازی ها بچه ها را گاهی به بازی های دو نفره یا گروهی تشویق کنید.  علاوه بر آن برای به چالش کشیدن بچه ها محدودیت های خاصی را به عنوان قانون به کار ببرید. برای مثال برای هر حرکت زمان خاصی در نظر بگیرید، یا قوانین دیگری وضع کنید. هرچند که بسیاری از بازی های فکری ، خود بر پایه قوانین خاصی طراحی شده اند.

 

منبع : https://toyinfo.ir ( استفاده از مطالب سایت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است )

5 1 رای
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 نظر
قدیمی ترین
تازه‌ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
مامان زهرا
مامان زهرا
1 سال قبل

این مقاله خیلی جذاب بود حتما بخونیدش
https://mag.toyinfo.ir/effect-of-toys-development-childs-brain/

دکمه بازگشت به بالا
1
0
لطفا درباره این مطلب نظر بدهیدx
()
x