بازی و اسباب بازی

تاثیر اسباب بازی بر افزایش رشد مغزی کودک

رشد مغزی کودک را با استفاده از اسباب بازی ها افزایش دهید !

رشد مغزی کودک، یک فرایند بیولوژیک و حساس است که می تواند پتانسیل های وجودی بچه ها  را آشکار کند. یک تحقیق ۲۰ ساله نشان داد که « تکامل قدرت مغز » در اواخر دوران نوجوانی با فعالیت های شناختی کودک در چهار سالگی مرتبط است. در واقع این فعالیت های شناختی نواحی مغزی مرتبط با زبان و شناخت محیط اطراف را تحت تاثیر قرار می دهد. طی تحقیقاتی که روی کودکان دچار ضربه مغزی انجام شد دانشمندان در مورد رشد مغزی کودک به نتیجه جالبی رسیدند. آنها دریافتند بازی و اسباب بازی خوب می تواند تجربیات دوران کودکی را گسترش داده و به رشد بهتر قوای فکری و شناختی کودک کمک کند. امری که نتیجه آن برخورداری کودک از هوش بیشتر و موفقیت های روزافزون است.  

اما این تجربیات در کدام محدوده سنی موثرتر است و کدام بخش های مغز را تحت تاثیر قرار می دهد ؟

رشد مغزی کودک

پیشنهادی برای شما 

بهترین اسباب بازی های کودک دو ساله 

تحقیقات دانشگاه پنسیلوانیا در زمینه رشد مغزی کودک

 

برای روشن شدن این موضوع “مارتا فرا ” مدیر مرکز اعصاب دانشگاه پنسیلوانیا مطالعات متمرکزی را آغاز کرد.

برای شروع این مطالعات ارزیابی های دقیقی از زندگی ۶۴ کودک ۴ ساله در خانه شروع شد . سپس در بازه های زمانی معینی در طول ۲۰ سال  تصویر مغزی آنان تهیه شد.

رشد قدرت مغزی کودک

اسباب بازی و تجربه شناختی کودک

سرانجام نتایج این تحقیق در نشست سالانه انجمن علوم اعصاب سال ۲۰۱۲ نیواورلئان ارائه شد.

در خلاصه این مقاله آمده است :

ارتباط صمیمانه پدر و مادر و تجربیات شناختی گوناگون که برای کودک ۴ ساله ایجاد می کنند عامل کلیدی تکامل مغز در ۱۵ سال بعدی زندگی کودک است . این فرصت در هیچ زمان دیگری برگشت پذیر نیست.

پژوهشگران برای شناسایی عوامل موثر در رشد مغزی کودکان، بازدید دقیقی از منزل و اتاق کودکان انجام دادند .

جالب است که تعداد کتاب های کودکان و اسباب بازی های آنها به عنوان اصلی ترین فاکتورهای تحقیق تعریف شد. اما اسباب بازی های کودکان دارای تنوع و گستردگی فراوانی است. بنابراین زیرگروه های مختلفی نظیر تعداد، رنگ بندی، آموزشی بودن یا تخیلی بودن و . . . نیز مورد توجه قرار گرفت.

از طرفی میزان پشتیبانی و مراقبت پدر و مادر از کودک در سن ۸ سالگی هم مورد بررسی قرار گرفت . هنگامی که شرکت کنندگان به ۱۷ سالگی رسیدند باز هم از مغزشان تصویر برداری شد .

اما نکته جالب توجه این بود که تکامل مغز در اواخر نوجوانی تنها با فعالیت های شناختی کودک در سن ۴ سالگی ارتباط دارد . حتی غنی ترین محیط های آموزشی و محبت های پدر و مادر در ۸ سالگی فاقد چنین تاثیری است.  

 

ارتباط صمیمانه پدر و مادر و تجربیات شناختی گوناگون که برای کودک ۴ ساله ایجاد می کنند ، عامل کلیدی تکامل مغز در ۱۵ سال بعدی زندگی کودک است 

رشد مغزی کودک و توسعه مهارت های ذهنی او

مغز تا دوران بلوغ سلول های خود را به طور دائم بررسی کرده و سلول های غیرضروری را حذف می کند . در نتیجه قشر مغز نازکتر شده و عملکرد تخصصی آن افزایش می یابد . کودکانی که در سن ۴ سالگی از نظر شناختی بیشتر فعالیت می کنند کورتکس های نازک تر و توسعه یافته تری پیدا می کنند . از این رو در آزمون های زبان و درک محیط پیرامونی عملکرد بسیار مطلوب تری نسبت به گروه شاهد از خود نشان می دهند.

فعالیت های شناختی در ۴ سالگی بخشی از مغز را که در پشت گوش قرار دارد تحت تاثیر قرار می دهد. این منطقه مغز مسئول حافظه معنایی، پردازش معانی کلمات و دانش عمومی در مورد جهان می باشد.

رشد مغزی کودک

” آندرا دانس استاد بالینی کودک و روانپزشک نوجوان ” در موسسه روانپزشکی کینگز کالج لندن است .او می گوید :

« محیط پرورشی خانه » فارغ از زمینه خانوادگی و عوامل ژنتیکی می تواند نقش برجسته ای در رشد مغز داشته باشد. همچنین بازی و اسباب بازی در توسعه مهارت های شناختی، اجتماعی و عاطفی کودک تاثیر بسیار زیادی دارد.

وی در ادامه می گوید:

بهترین پدر و مادرها هم گاهی اوقات نمی توانند کنار فرزندشان باشند و او را راهنمایی کنند. مثلا زمانی که نوجوانشان در برابر انتخاب دوستان ناباب، مواد مخدر و . . . قرار می گیرند .   اما اگر آنها را درست تربیت کرده باشند و الگو های درست رفتاری را در ذهن آنها پایه ریزی کرده باشند ، نگران نوجوانشان نخواهند بود

 

درباره اسباب بازی بیشتر بدانید :

 کدام اسباب بازی ها کودکان را خوش بین تر می کند ؟

 

اسباب بازی ؛ ابزار کودک برای شناخت بهتر دنیای پیرامون

والدینی که به افزایش اطلاعات کودک در یک رشته خاص می اندیشند، به فرزندانشان در قبال کارهای مثبت پاداش های فوری می دهند . ایشان هدف گذاری های بلند مدت را به عنوان یک ضرورت در آنها نهادینه می کنند تا با خیال راحت تری آینده فرزندشان را دنبال می کنند. کلیه این مهارت ها هم از ۴ سالگی قابل آموزش و پیگیری می شود.

 “بروس هود روانشناس تجربی و متخصص عصب شناسی دانشگاه بریستول ”  است . او در عین حال می گوید:

با کودکتان مهربان باشید . به جای محدود کردن بچه در فضاهای کوچک امکان شناخت بیشتر دنیای پیرامونش را برای او فراهم کنید. آن هم با بهترین ابزارها و امکاناتی که در دسترس دارید

0 0 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا
0
لطفا درباره این مطلب نظر بدهیدx
()
x