کدام اسباب بازی ها هوش نوزادان و کودکان خردسال را افزایش می دهد؟
دوره نوزادی و خردسالی از مهمترین دوران رشد کودک محسوب می شود. اگر چه بچه ها در این سن نمی توانند دومینو بچینند یا پازل های پیچیده را حل کنند اما بی نیاز از بازی و اسباب بازی نیستند. انواع مختلف اسباب بازی خردسال مناسب می تواند به رشد توانمندی ها و مهارت های آنها کمک زیادی کند. در ادامه با تاثیر اسباب بازی بر کودکان خردسال و معرفی بهترین اسباب بازی های دوران نوزادی و خردسالی می پردازیم.
تاثیر حیرت انگیز اسباب بازی ها در دو سال اول زندگی
آماندا گومر، روانشناس پژوهشی رشد در این رابطه می گوید: ” اینکه نوزادان توانایی درک و شناخت محیط اطرافشان را ندارند و خیلی از مسایل را نمی فهمند، به افسانه ها پیوسته است.” او اخیرا جنبشی را هدایت و رهبری می کند که هدفش بالابردن آگاهی والدین درباره اهمیت بازی کردن نوزادان و کودکان است. او عقیده دارد که بازی کردن یکی از بهترین راه های ایجاد رابطه پایدار و مثبت با کودکان است که می تواند توانایی های مغزی کودکان را افزایش دهد و اسباب بازی های مناسب جایگاه مهمی در این زمینه دارند.
اسباب بازی چه تاثیری روی بهره هوشی نوزادان دارد؟
جالب است بدانیم که نوزادان هر روز با سیلی از اطلاعات مواجه می شوند که بدون پایش و غربالگری، آنها را مانند اسفنج جذب می کنند. اطلاعاتی که کودکان با حواس پنجگانه خود دریافت می کنند به صورت پیام های عصبی به مغز منتقل می شود و در آنجا ارتباطات عصبی خاصی را ایجاد می کند. این پیام های عصبی از نورون (یک سلول مغزی) به نورون دیگر منتقل می شود که به آن سیناپس می گویند.
در زمان تولد تا 2 سالگی هر سلول عصبي توانایی برقراری بیش از 7000 ارتباط سيناپسي را دارد و اين ارتباطات از 2 سالگي تا 18 سالگی تنها دو برابر می شود. این یافته به این معنی است که بیشترین ارتباطات عصبی در دو سال اول زندگی رخ می دهد.از این رو تولد تا نوپایی به عنوان یکی از دوره های حساس رشد مغز( شکل گیری ارتباطات عصبی مغز) شناخته می شود. حال هر چه محیطی که برای کودکان فراهم می شود غنی تر و سازنده تر باشد، ارتباطات عصبی بیشتر و مفید تری در ذهن کودکان شکل می گیرد.
بنابراین همانطور که گوردون می گوید، نوزادان تا دو سالگی بسیار هوشیارتر و حساس تر از آن چیزی هستند که ما تصور می کنیم و اسباب بازی ها یکی از بهترین محرک ها برای افزایش قوای فکری و هوش آنها به حساب می آید. اکنون سوالی که برای هر پدر و مادر دلسوزی ایجاد می شود، این است که چگونه می توانیم از این دوران حساس نهایت استفاده را برای رشد بیشتر و بهتر ذهن کودکمان ببریم؟
اهمیت اسباب بازی برای نوزادان
راشل کولی در وبلاگ بازی درمانی خود به نکته جالبی اشاره می کند. او می نویسد: “رشد کودکان در خلاء اتفاق نمی افتد. کودکان برای رشد و پرورش بهتر به محیطی مثبت، غنی، سازنده و هدفدار نیاز دارند. نوروسایکولوژیست ها به این نتیجه رسیده اند که هر چه امکان تجربه و آموزشی بیشتری در این دوران برای کودکان ایجاد کنیم، مغز کودکان از نظر ساختاری و عملکردی تغییرات بیشتری پیدا می کند.این تغییرات مثبت از نظر تجربی با ضخیم تر شدن برخی قسمت های مغز و از نظر عملکردی با افزایش قدرت یادگیری و حافظه همراه است.اما تاثیر شگفت انگیز اسباب بازی ها!
یکی از هدفمند ترین ابزارهایی که به منظور تحریک حواس کودکان شیرخوار طراحی و تولید شده اند، اسباب بازی ها هستند. اسباب بازی هایی که با رنگ های شاد و جذاب، کیت های صدا یا قابلیت های کوک شدن و باتری خوردن می توانند شنوایی و بینایی کودکان را به خوبی تحریک کنند.
وجود اسباب بازی های متنوع و استانداردی که متناسب با سن و توانایی های کودک باشد، گام مثبت و تاثیرگذاری برای ایجاد رد یادهای حسی پایدار برای کودکان است. وقتی که والدین روی کودکانشان علاوه بر سرمایه گذاری مالی ، زمان می گذارند و با آنها به طور مشترک وارد بازی می شوند، ارتباطات کلامی و احساسی خاصی نیز بین آنها ایجاد می شود که روی خُلق و رشد کودکان تاثیرات پایدار و قابل توجهی می گذارد.
اگر چه رشد مغزی کودکان رمز و رازهای زیادی دارد، مهمترین دوران شکل گیری ارتباطات عصبی دوران شیرخوارگی کودکان محسوب می شود که می تواند با فراهم کردن محیطی سرشار از آرامش، تجربه و آموزش آن را به سکویی برای رشد و یادگیری کودک تبدیل کرد. این فرصت را از دست ندهیم. در مقاله تاثیر اسباب بازی بر رشد مغزی کودک، نکات مهمی درباره چگونگی تاثیرگذاری اسباب بازی بر رشد فکری کودک را می توانید بخوانید.
مقاله زیر به انتخاب اسباب بازی مناسب و استاندارد برای فرزندان کمک زیادی می کند:
بهترین اسباب بازی هایی که هوش نوزادان و کودکان خردسال را افزایش می دهد
تا اینجا به این نتیجه رسیدیم که خرید اسباب بازی نوزاد و خردسال نه تنها لازم است بلکه تاثیر قابل توجهی در رشد فکری و ذهنی آنها دارد. اما هر اسباب بازی زیبا و رنگ و لعاب داری برای نوزادان مناسب نیست و گاهی قطعات ریز، برنده و جداشدنی برخی از اسباب بازی ها می تواند برای آنها خطرناک باشد. به همین دلیل بهترین اسباب بازی هایی که برای کودکان این سن و سال فاقد خطر بوده و می تواند ضمن آموزنده بودن باعث سرگرمی و شادی شود را معرفی می کنیم.
زمین های بازی یا پارک بازی برای نوزادان و خردسالان
این تشک های بازی از بهترین اسباب بازی های سرگرم کننده و آموزشی برای نوزادان محسوب می شود.چون اولا کودک از 40 روزگی و با رشد توانایی بینایی می تواند درون آن گذاشته شود تا محرک های رنگارنگ آویز ها و عروسک ها توجه او را به خود جلب کند. بعلاوه با رشد توانمندی های حرکتی، کودک به سمت عروسک ها دست دراز می کند و با کشیدن آنها به سمت خودش شروع به بازی می کند، آیینه های طلقی از 6 ماهگی کنجکاوی کودک را تحریک می کند و عکس های پس زمینه آن موقع برگشتن کودک به شکم جلب توجه می کند. جغجغه های آویز آن هم از یک ماهگی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. با بزرگتر شدن نوزاد این پارک بازی به محل امنی برای بازی های کودک تبدیل می شود و او با قرار دادن عروسک ها و اسباب بازی های محبوب خود در آن به بازی می پردازد.
میز بازی برای نوزادان و کودکان خردسال
این میزهای بازی موزیکال شاید کمی گران تر به نظر برسد اما تنوع و پیچیدگی شناختی آن برای کودک بسیار جذاب بوده و با رنگ ها، اشکال و صداهای مختلف مجموعه ای از چند اسباب بازی با کیفیت را در اختیار او می گذارد و مهارت آموزی، دست ورزی و شادی کودک این هزینه را جبران می کند.
انواع جغجغه برای نوزادان
جغجغه ها به خاطر تحریک محرک های شنوایی و بینایی از اهمیت زیادی برای نوزادان تا 6 ماهگی برخوردار هستند. بعلاوه کودک را به گرفتن و تکان دادن آن تشویق می کنند. این فرایند ماهیچه های حرکتی کوچک آنها را به خوبی تقویت می کند.
آویزهای تخت برای نوزادان
این آویزها که برخی دور نرده های تخت پیچیده می شوند و گروهی هم از بالای تخت یا گهواره کودک آویزان می شوند برای کودکان نوزاد و نوپا بسیار آرام بخش هستند و محیط جالب و سرگرم کننده ای را برای کودک ایجاد می کنند.
عروسک های پولیشی نانو برای نوزادان و کودکان نوپا
عروسک پولیشی از پر طرف دارترین اسباب بازی های نوزادان و خردسالان است که به خاطر احساس امنیتی که برای کودک ایجاد می کنند از انتخاب های برتر این گروه ازاسباب بازی ها هستند. البته باید پرزهای این عروسک ها جدا نشوند. قابل شست و شو بودن، تنوع و زیبایی این اسباب بازی، آنها را به گزینه مناسبی تبدیل کرده است.
انواع اسباب بازی های آموزشی برای کودکان نوپا و خردسال
اسباب بازی نوزاد و خردسالمی تواند باعث افزایش تمرکز و توجه کودکان شود. از مهمترین اسباببازی های این گروه می توان از دالی توپه، انواع اسباب بازی های جاگذاری شکل ها، حلقه های هوش و لگوهای نرم بزرگ نام برد.
واکرها برای کودکان خردسال
این وسیله از زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند توصیه می شود. برخی از واکرها دارای اسباب بازی های موزیکالی مانند ارگ هستند و برخی دیگر هم ابزارهای تشویقی مختلفی برای کودک تدارک دیده اند تا کودک نوپا با گرفتن آن و حفظ تعادل خود شروع به بازی با دکمه های آن کند و در این زمینه مهارت پیدا کند.
تلفن های موزیکال برای کودکان خردسال
بچه های نوپا علاقه زیادی به موبایل و تلفن دارند. تلفن های موزیکال می توانند یک انتخاب عالی در این راستا باشند و بچه ها را به خوبی با صدا و امکانات خود سرگرم کنند.
انواع اسباب بازی های موزیکال
یک قطار کوچک که چراغ هایش روشن و خاموش می شود، در حین حرکت صدای سوت قطار از آن شنیده می شود، یک هواپیمای کوچک، ارگ حیوانات و . . . می تواند گزینه خوبی برای کودکان نوپا و تقویت سرانگشتان آنها باشد.
شاید این مقاله را هم دوست داشته باشید: