نقش عروسک در زندگی کودکان
وقتی صحبت از خرید اسباب بازی برای دختر بچه ها می شود معمولا اولین چیزی که به ذهن می رسد ، عروسک است . به عبارتی در ذهن اکثر افراد یک رابطه و پیوند نامرئی بین دختر بچه ها و عروسک ها شکل گرفته است .گویی به صورت ناخودآگاه و یا از روی تجربه دریافته ایم که نقش عروسک در زندگی دختران چقدر اهمیت دارد. فرقی هم نمی کند عروسکی که خواهان آن هستند، شبیه یک ملکه زیبا باشد یا یک خرس سفید پشمالو! یک نظر سنجی نشان داد، بیش از 60 درصد از والدین هنگام خرید اسباب بازی برای دخترشان اولین اولویت را به عروسک ها می دهند! نه به این خاطر که فرزندشان عروسکی ندارند! بلکه بیشتر به این دلیل که دختر یا حتی پسرشان از داشتن یک عروسک جدید، چنان غرق در خوشی و شادمانی می شود که گویی دوست جدیدی به دوستانش اضافه شده و این برای آنها یعنی یک دنیا ماجرا و داستان تازه. به همین دلیل عروسک ها جایگاه خودشان را در میان بازی و اسباب بازی کودکان به شکل شگفت انگیزی گسترش دادند.
اما چرا عروسک ها به قدری برای بچه ها اهمیت پیدا کردند که به اولین انتخاب آنها در هنگام خرید اسباب بازی تبدیل شدند؟
سوال مهمتر این است که عروسک ها چه کمکی به رشد فرزند شما می کنند و خرید عروسک چه فایده ای برای آنها دارد ؟
قطعا پاسخ های متعددی برای این سوال مهم وجود دارد که هر کس به تناسب شناختی که از کودکان و دنیای آنها دارد، جوابی برای آن دارد.
چرا باید برای فرزندتان عروسک بخرید؟
عروسک ها یکی از پر طرف دار ترین اسباب بازی های کودکان هستند که در بدترین شرایط اقتصادی ، سهم خودشان را از بازار خرید و فروش اسباب بازی حفظ کردند. این اسباب بازی های زیبا و دوست داشتنی ، که گاه حاشیه ساز بودند و زمانی آرام و سر به زیر وارد زندگی کودکان شدند، بیش از4000 سال است که در فرهنگ و تمدن بشری حضور دارند. آنها به راحتی از حافظه تاریخی نسل های گذشته عبور کرده و در قلب و ذهن بچه ها، جایی برای خودشان باز کردند. حالا عروسک ها به قهرمانان دنیای کودکان تبدیل شدند و اهمیت زیادی برای آنها دارند.
مهمترین نکته ای که باعث دوام و ماندگاری آنها در طول تاریخ شده ، فواید و کاربردهای بی شماری است که برای کودکان دارند. کودکان به واسطه تخیل قدرتمندی که دارند به عروسک ها جان می دهند . برای آنها شخصیت خاصی قائل می شوند، انگار با یک موجود زنده دیگر طرف هستند. به همین دلیل می توانند با آنها رابطه برقرار کنند و در جریان بازی کردن به درک تازه ای از زندگی برسند. جنبه های مختلف زندگی را مزه کنند. نقش های مختلف را تقلید کنند. خشم و شادی خودشان را بیرون بریزند و در کنار همه اینها، مهارت ها و توانمندی های خود را هم افزایش دهند.
برای مثال وقتی دختر کوچک شما با کلی تلاش بالاخره کلاه عروسکی را بر سرش می گذارد، احساس خوبی پیدا می کند، پس دوباره کلاهش را در می آورد تا ببیند چطور توانسته است این کار را انجام دهد؟
یا وقتی عروسکش روی زمین می افتد، ناراحت می شود و مثل یک مادر آن را محکم بغل می کند و تلاش می کند تا او را آرام کند!
در تمام این مثالها کودک کاری را انجام داده که قبلا بلد نبود یا فرصت بروز آنها را نداشته است.
زمانی که کودکان با مسئله جدیدی مواجه می شوند مثل بستن یک دکمه، درآوردن یک کلاه، تقلید یک رفتار جدید و . . . تلاش می کنند راه حلی برای آن پیدا کنند. وقتی سرانجام با آزمون و خطا راهی را پیدا کردند و موفق به حل آن موضوع شدند، احساس خوبی را تجربه می کنند. این احساس خوب آنها یک مشوق قدرتمند برای تکرار آن رفتار می شود. به این زنجیره رفتاری تکرار شونده، زنجیره پاداش مستمر می گویند.
عروسک ها یکی از بهترین همبازی های کودکان هستند که همیشه در اطراف آنها پیدا می شوند. پس بهترین کاندیدای کودکان برای راه اندازی زنجیره پاداش مستمر محسوب می شوند. بنابراین زمانی که کودکی مشغول بازی با عروسکش می شود هر لحظه یادگیری جدیدی برای او حاصل می شود و یا یادگیری های گذشته اش را تقویت می کند.
عروسک ها به خاطر ساختن زنجیره های پاداش در ذهن کودکان خودشان به یک مشوق و پاداش بزرگ مبدل می شوند. آنها می توانند رد یادهای ( سیناپس های فعال عصبی) تازه ای را در بچه ها تقویت کنند و سخاوتمندانه فرصت های بی نظیری را برای رشد و یادگیری ایجاد کنند که بسیار شگفت انگیز است. در ادامه به تعدادی از مهمترین توانایی هایی که عروسک بازی برای بچه ها به همراه می آورد، اشاره می کنیم.
مهمترین مزیت ها و فواید عروسک بازی برای کودکان
بیشترین زمان بازی دختران زیر 7 سال صرف عروسک بازی می شود. در جریان این بازی ، بچه ها با عروسک شان حرف می زنند، به آنها غذا می دهند، گاهی برایشان لالایی می خوانند، حتی کتاب داستان مورد علاقه شان را در کنار او ورق می زنند و … همه این رفتارهای ظاهری باعث تقویت و سازمان دهی یک سری از دستورالعمل های حسی ، حرکتی و یا شناختی ( ذهنی) در کودکان می شود . در ابتدا این مهارت ها ساده و ابتدایی هستند اما به مرور زمان پیچیدگی های بیشتری پیدا می کنند و توانمندی ها و قابلیت ها را به طرز چشمگیری افزایش می دهند. اگر می خواهید بدانید که چطور بازی های ساده و کوچک فرزندتان به رشد او کمک می کند، در ادامه همراه ما باشید.
با عروسک خود حرف بزنند و مهارت های زبانی شان را تقویت کنند
بیشتر بچه ها با عروسک های خود یک دل سیر حرف می زنند. هر چه والدین و مراقبان آنها مشغله بیشتری داشته باشند و کمتر شنونده فعالی برای حرف های آنها باشند ، بچه ها بیشتر با عروسک ها حرف می زنند. اما وقتی پای تخیل بچه ها به میان می آید، این گفتگو شکل دو نفره به خود می گیرد. بچه هایی که تخیل خلاق تری دارند، محتوای گفتگوهای غنی تری دارند . این امر می تواند نشان دهنده نکته سنجی و الگوبرداری دقیق آنها از زندگی روزمره باشد.
از طرفی کودکان خردسال هنگام بازی با این اسباب بازی ها بیشتر به بازی های وانمودی تمایل نشان می دهند. آنها عروسک خود را به دکتر یا مدرسه می برند و با بچه های دیگر درباره این رویدادها داستان سرایی می کنند. این مکالمه ها بخش مربوط به تکلم و واژه آموزی آنها را تقویت می کند. دکتر تامیس لموندا معتقد است: “با هر روشی که بچه ها با عروسک شان بازی کنند، مکالمه پیش شرط بازی آنها است . این دیالوگ ها، باعث توسعه مرکز تکلم در بخش های مختلف مغز آنها می شود.”
این تحریک برای زبان آموزی و تعامل آنها با دیگران از اهمیت زیادی برخوردار است تا جایی که برخی معتقدند بیشتر رشد انسان، مرهون مهارت های زبانی است.
احساسات خود را بشناسند و درباره آن صحبت کنند
بچه ها ضمن گفت و گو با عروسک ها، درباره اتفاقاتی که برایشان افتاده صحبت می کنند . معمولا اتفاقات مثبت و به یادماندنی را با هیجان و آب و تاب تعریف می کنند . زمانی هم خاطرات واقعی خود را تعریف می کنند و در نقش یک والد قدرتمند رفتارهای آنها را تقلید می کنند. مثلا اگر شما دختر تان را سرزنش کرده باشید، خواهید دید که او هم عروسکش را با همان لحن و حالت بدنی سرزنش می کند. اگر او را تشویق کرده باشید شاهد محبت و حمایتی از جانب او خواهید بود که قند در دل تان آب می کند.
بازی درمانگران ازاین روش برای پی بردن به عواطف، احساسات و تفکرات کودکان استفاده زیادی می برند تا ریشه ناراحتی، افسردگی و گاه پرخاشگری آنها را شناسایی کنند. ولی در مجموع هر چیزی که کودک به عنوان عروسک از آن استفاده کند، ابزاری برای ابراز وجود به او می دهد. بازی های او می تواند حاوی پیام های مهمی برای والدین و مراقبان باشد. از آنجایی که کودکان پیش دبستانی معمولا توانایی انتقال مستقیم عواطف و احساساتشان را ندارند، عروسک ها می توانند شاه کلیدی برای درک بهتر احساسات و طرز فکر این فرشته های زمینی باشد.
احساسات دیگران را درک کنند و با آنها همدلی کنند
داشتن فرزندان قدردان، همدل و همراه از بزرگ ترین خواسته های هر پدر و مادری است. والدینی که بچه های شان از خود محوری و خودرایی ابتدایی بیرون آمده باشند و توانایی همدلی داشته باشند، از نظر روانی آسایش بیشتری دارند. یک نظرسنجی نشان داد 91 درصد از والدین همدلی را کلیدی ترین مهارت اجتماعی می دانند که دوست دارند فرزندشان از آن در زندگی روزمره اش استفاده کند. اما تنها 26 درصد از آنها میدانند که بازی با عروسک ، به رشد این مهارت فرزندشان کمک می کند.
بازی با عروسک ها هر چقدر هم بی جان به نظر برسند، تمرینی برای درک عواطف و احساسات محسوب می شود. میشل بوربا مربی بزرگ هوش اخلاقی هم پیرامون تاثیر عروسک ها بر همدلی کودکان چنین می گوید: ” تاثیر عروسک ها در پر کردن تعاملات محدود کودکان بسیار جالب بوده و خلایی که کودکان این دوران با آن مواجه هستند را به راحتی پر می کند.” بوربا در ادامه می گوید:
“همدلی آموخته شده کودکان در کنار عروسک ها یا یک دوست واقعی، ثمرات رضایت بخشی برای زندگی کودکان دارد. “
او تا حدی درباره این تاثیرگذاری اطمینان دارد، که رتبه عروسک ها را به اندازه یک دوست واقعی در زندگی کودکان ارتقا می دهد .
خجالت را کنار بگذارند و دوست پیدا کنند
بعد از همه گیری کرونا، یکی از اساسی ترین چالش های خانواده ها مربوط به تنهایی کودکان است. چرا که بسته شدن مدارس و محدودیت ها، بسیاری از فعالیت های اجتماعی کودکان را محدود کرد و باعث شده تک فرزند ها بیشتر از همیشه تنهایی را تجربه کنند. به طوریکه 70 درصد از والدین کودکان 5تا 8 ساله آمریکایی نگران اجتماعی شدن فرزندشان شدند. حتما شما هم این نگرانی را در خود یا اطرافیان تان دیده اید؟
خوشبختانه این دلمشغولی می تواند با تدابیری کاهش پیدا کند و مدیریت شود. یکی از پیشنهاداتی که درستی آن مورد تایید قرار گرفته است و می تواند در این زمینه راهگشا باشد، بازی کودکان با عروسک هایشان است. قبلا اشاره کردیم که یک عروسک می تواند به اندازه یک دوست و همصحبت واقعی در زندگی کودکان موثر باشد. در ادامه بیشتر این موضوع را توضیح می دهیم.
همان طور که می دانید، کودکان طوری با عروسک هایشان صحبت میکنند که انگار عروسکهایشان واقعا زنده هستند و جان دارند. این رفتار باعث شد، دانشمندان الکترودهایی را بر سر کودکان بگذارند و نتایج آن را مورد بررسی قرار دهند. نتایج شگفت انگیز بود.
مشخص شد، زمانی که کودکان با عروسک شان حرف می زنند، فعالیت ناحیه خاصی از مغز آنها افزایش می یابد.
این نقطه مغز همان منطقه ای است که وقتی به دیگران فکر می کنیم یا با آنها صحبت می کنیم، فعال می شود. بنابراین فرقی ندارد که فرزند شما با یکی از دوستانش صحبت کند یا با عروسکش، قسمتی از مغز او که مسول پردازش اطلاعات اجتماعی و عواطف شناخته شده است در این زمان ، فعالیت بیشتری از خود نشان می دهد. بنابراین برای کودک بسیار طبیعی است که با عروسکش مثل یک فرد واقعی صحبت کند. این تعاملات شبیه معاشرت کودک با یک دوست واقعی است و می تواند
تنهاییش را پر کند،
او را از عزلت طلبی و گوشه گیری بیرون بکشد
و تمرینی برای پیدا کردن دوستان واقعی در محیط های اجتماعی باشد.
بنابراین شما به راحتی می توانید از این قدرت عروسک ها برای افزایش ارتباطات و تعاملات اجتماعی فرزندتان کمک بگیرید و شاهد نتایج درخشان آن باشید.
می توانند ذهنشان را به شادی عادت دهند
اولین دستاورد و نتیجه هر بازی، لذت و شادی است. هورمون هایی که در حالت شادی در بدن ترشح می شود سطح ایمنی بدن بچه ها را افزایش می دهد. به طور کلی بچه هایی که مدت زیادی از روز را به بازی های آزاد با اسباب بازی ها و عروسک هایشان می پردازند استرس کمتری دارند و شادترند.
از جمله هورمون هایی که در این هنگام از قسمت های مختلف بدن ترشح می شود می توان به هورمون های استروژن (ضد استرس)،اکسی توسین ( عشق و علاقه)، دوپامین ( هوشیاری)، سروتونین (شادی بخش) اشاره کنیم. این هورمون ها سطح ایمنی را افزایش داده و تعداد سلول های “تی” بدن را که مسئول حمله به میکروب ها است به طور قابل توجهی زیاد می کند. به همین دلیل بچه هایی که بیشتر بازی می کنند، کمتر به بیماری های ویروسی و فصلی مبتلا می شوند. عروسک بازی هم یک شادی واقعی لذت بخش در کودکان ایجاد می کند و با کاهش استرس آنها میزان استروژن آنها را افزایش می دهد. یک نگاه به دختری که عروسکش را با محبت در آغوش گرفته ، این نکته را تایید می کند.
بچه هایی که مدت زیادی از روز را به بازی های آزاد با اسباب بازی ها و عروسک هایشان می پردازند استرس کمتری دارند و شادترند.
الگو برداری های خود را در فضای امنی تجربه کند
قطعا شما هیچ وقت مسئولیت نگهداری از نوزادتان را به دختر 5 ساله تان نمی سپارید، یا توقع ندارید که کودک سه ساله شما تنها و بدون مراقبت به حمام برود، چه برسد به اینکه کودک دیگری را در حمام بشوید. اما عروسک ها این امکان را به شما می دهند که آنها را در قالب یک نوزاد به فرزندتان بسپارید تا همان وروجک شیطان بازیگوش با جدیت از آن نگهداری کند ، به او غذا بدهد، یا اینکه حتی او را با خود به حمام ببرد. عروسک ها این قابلیت را دارند که دایره تجربیات امن کودک را به خوبی افزایش دهند تا کودک الگوهای مد نظرش را در نقش یک مادر، معلم، پزشک و حتی یک دوست روی آنها امتحان کند.
این امر به کودکان کمک می کند شبیه بزرگترها رفتار کنند و از رفتار آنها تقلید کنند. آنها شبیه یک مادر رفتار می کنند و به مغزشان این امکان را می دهند که رویدادهای متوالی که مربوط به نگهداری از یک کودک است پیش بینی و اجرا کنند. به اعتقاد دکتر دنیل گیلبرت، روانشناس دانشگاه هاروارد، شبیه سازی آینده مهم ترین کاری است که مغز قادر به انجام آن در طول نسل های مختلف شده است. این توانمندی که اساس تفاوت انسان با سایر حیوانات را تشکیل می دهد برای انعطاف پذیری شناختی و تفکر انتزاعی اهمیت بسزایی یافته است. عروسک ها به راحتی این امکان را در اختیار فرزند شما می گذارند تا بتواند با تقلید و شبیه سازی، خود را برای مسئولیت های آتی زندگیش آماده کند.
خوشبختانه عروسک ها توانسته اند با گسترش تخیل کودکان، حد و مرزهای زمانی را نادیده بگیرند. به طوریکه دختران قبل از اینکه مادر شوند بارها و بارها از فرزند خیالی خود مراقبت کرده اند. آنها با کمک اسباب بازی های خود توانسته اند موقعیت های آینده را اکنون و به طور لذت بخش تجربه و شبیه سازی کنند. نکته جالب ماجرا اینجاست که رفتارهایی بیشتر توسط دختران الگوبرداری و تقلید می شود که به بقا نوع انسان کمک می کند و کیفیت زندگی را بهبود می بخشد.
خلاقانه تر فکر کنند و بهتر عمل کنند
خلاق بودن لازمه موفقیت در دنیای امروز است و هر چه جلوتر می رویم بیشتر به پرورش این ویژگی در فرزندمان نیاز پیدا می کنیم. کودکان به واسطه ذهن بازی که دارند از آمادگی زیادی برای تقویت تفکر خلاق برخوردارند. بازی های وانمودی و اسباب بازی هایی که کودکان به شیوه های مختلفی می توانند با آنها بازی کنند ، یکی از بهترین ابزارهای محرک خلاقیت در نظر گرفته می شوند.
در این میان عروسک ها یکی از بهترین اسباب بازی هایی هستند که می توانند در کانون ماجراها و داستان های نمایشی و خلاق کودکان قرار بگیرند. جولیا دلاپ، MS، مدیر یک مرکز تحقیقاتی دوران کودکی در دانشگاه ایالتی کانکتیکات شرقی، میگوید:
” بازی کردن با عروسک ها باعث بروز و بیان خلاقیت نهفته کودکان می شود.”
به عبارت ساده تر عروسک ها مانند چرخی عمل می کنند که واگن خلاقیت بچه ها را به حرکت در می آورد و آنها را به سرزمین رویاها می برد.
درک درستی از هویت جنسی خود به دست آورند
کودکان از دو سالگی به جنسیت خود پی می برند و متوجه می شوند دختر هستند یا پسر. اما در کنار آشنایی با هویت جنسی، که بچه ها متوجه می شوند دختر هستند یا پسر، نقش پذیری جنسی قرار دارد. دختران و پسران باید بدانند در قالب یک زن یا مرد چه نقشی را در زندگی فردی و اجتماعی خود ایفا کنند. اسباب بازی هایی مانند عروسک به نقش پذیری موثر و مفید مورد تایید جامعه کمک زیادی می کنند. به این ترتیب کودکان را برای ایفای نقش پدر و مادری آماده می کنند.
البته جای دارد به این نکته مهم اشاره کنیم که پسربچه ای که در چهار سالگی از عروسکش به خوبی مراقبت می کرده لزوما پدر موفقی نخواهد شد. بازی کردن با آنها و مسئولیت پذیری در جریان بازی های وانمودی، قدم اول نقش آفرینی است ولی می تواند تمرین مهمی باشد که ذهن کودک را با وظایفش آشنا کند.
به آنها آموزش بدهند ولی خودشان یاد بگیرند
دقت کردید بچه ها عروسک شان را می نشانند و برایش داستانی می گویند تا با ادب باشد، یا موقع غذا دادن به او می گویند سوپت رو بخور قوی تر بشی!
آنها دوست دارند آموزش هایی که دیده اند و تذکراتی که شنیده اند را روی عروسکشان امتحان کنند. همان طور که ما بزرگسالان با تکرار یک مطلب، بهتر یاد می گیریم، کودکان هم با تکرار مطالب بهتر یاد می گیرند فقط چون شناخت مستقلی از خود ندارند ، نمی توانند به خودشان توضیح بدهند ولی تمایل دارند به عروسک های مورد علاقه شان آموزش بدهند.
مادرانِ با هوش، از تکنیک عروسک بازی استفاده می کنند تا بسیاری از نکات ریز را به طور غیر مستقیم به فرزندشان بیاموزند. آموزش هایی نظیر خوابیدن مستقل، دستشویی رفتن، مسواک زدن، آداب غذا خوردن … دارای نکات بسیاری هستند که وقتی به عروسک ها یادآوری می شوند بیشتر در ذهن بچه ها می ماند . بعلاوه بچه ها سعی می کنند با عمل به آن توصیه ها توجه بیشتری از والدین شان بگیرند.
ذکر این نکته خالی از لطف نیست که وقتی بچه ها می خواهند نکته ای را برای خودشان جا بیندازند، آن را بیشتر به عروسکشان یادآوری می کنند. اما پاسخی که عروسک ها به این آموزش ها می دهند بیشتر به توجه والدین نیاز دارد. برای مثال زمانی که فرزند شما نکته ای را به عروسکش آموزش می دهد و بعد به خاطر عدم یادگیری ، آن را می زند یا تنبیه می کند نشان می دهد که شما موقع آموزش رفتار پرخاشگرانه ای داشتید یا اینکه او بسیار نگران است که مبادا شما چنین رفتاری داشته باشد. اما زمانی که آن را تشویق می کند هم دو نکته ظریف برای ما دارد. یا شما حرف شنوی او را تایید کردید و او احساس کرده مورد حمایت شماست و یا اینکه منتظر است که شما بالاخره تشویقش کنید.
به گفته مارگارت فلچر و همکارانش، عروسک ها بهترین وسیله آموزش برای کودکان خردسال و پیش دبستانی به حساب می آیند. به همین دلیل مهدها و مدارس ابتدایی اروپا برنامه های جامع و گسترده ای را برای آموزش اجتماعی و شناختی کودکان با اسباب بازی ها، خصوصا عروسک ها اجرا می کنند. ثمرات این آموزش ها در نمرات زبان آموزی ، تعاملات اجتماعی و امتحانات هوش کاملا تایید شده است. پس از عروسک فرزندتان به عنوان مربی نامرئی بهترین استفاده را ببرید و تاثیرات شگفت انگیزش را ببینید.
آیا عروسک بازی پسرها هشداری برای والدین است؟
از نظر بیشتر والدین بازی دخترها با عروسک ، یک بازی طبیعی و عادی است که آنها را برای مادری آماده می کند. اما وقتی پسرها به عروسکی علاقمند می شوند و آن را بغل می کنند، نگران می شوند و از خودشان می پرسند چرا پسرشان ماشین پلیسش را کنار گذاشته و سراغ عروسک بازی رفته است؟ این دلواپس های مادرانه گاه به قدری بزرگ جلوه می کند که باعث پرخاشگری و عصبانیت شدید والدین نسبت به عروسک بازی پسرشان می شود. علت این نگرانی در یکی از سه گروه زیر جای می گیرد.
- آنها معمولا نگران سوگیری های جنسیتی پسرشان می شوند و تمایل به عروسک را نشانه ای از کنجکاوی جنسی زودهنگام تلقی می کنند.
- نقش پذیری جنسی پسرشان را در هاله ای از ابهام می بییند. پسری که عروسک بازی می کند آیا می تواند نقش یک مرد پر قدرت را در زندگی ایفا کند یا خدای نکرده به بچه نازک نارنجی تبدیل می شود که نمی شود مسئولیتی را به او واگذار کرد.
- سومین و مهمترین نگرانی والدین به نگاه دیگران بازمی گردد ، مردم چه می گویند؟ ممکن است فرزندشان توسط پسران هم سن و سال شان مسخره شوند . القاب و عناوین بدی به آنها نسبت داده شود. از طرفی، خاله و عمه و مادربزرگ هم شروع به نصیحت خواهند کرد که آخر الزمان شده دیگه، این عروسک رو چرا دادید دست این پسر!
گروهی از والدین تحت تاثیر این فشارها تسلیم می شوند و عروسک ها را از دسترس پسران شان دور می کنند. آنها در واقع صورت مساله را پاک می کنند در حال که مساله به قوت خود در ذهن این بچه ها باقی می ماند. در مقابل عده دیگری از والدین با شناخت درست از کودک شان فرصت بازی با عروسک ها را به طور متعادل فراهم می کنند.
اما آیا عروسک ها مختص دنیای دختران است و پسران سهمی از آن نمی توانند داشته باشند؟ آیا عروسک بازی برای پسران هم می تواند آموزنده باشد؟ پسران چه چیزهایی را می توانند از این اسباب بازی یاد بگیرند؟
عروسک ها فقط یک اسباب بازی هستند مثل اسباب بازی های دیگر
در یک آزمایش جالب دوربینی به طور مخفیانه در اتاق بازی کودکان نصب شد و تعدادی عروسک در کنار سایر اسباب بازی ها گذاشته شد. بچه ها وارد اتاق شدند و هرکدام با یک یا چند اسباب بازی مشغول بازی شدند. تعدادی از پسران هم از عروسک ها انتخاب کردند. آنها به چشمان عروسکشان نگاه می کردند، به او غذا می دادند. حتی عروسکشان را به یک نام صدا می زدنند. نتیجه تحقیق نشان داد که اگر به عنوان یک والد، مراقب یا جامعه نگاه نجسیتی به اسباب بای ها را کنار بگذاریم، عروسک ها هم فقط یک اسباب بازی هستند مثل اسباب بازی های دیگر ! شاید به خاطر ترجیحات بیولوژیک عروسک ها اولین انتخاب پسران نباشند اما می توانند در کنار سایر اسباب بازی ها ، آنها را به خوبی سرگرم کنند. پسران هم مثل دختران تمایل دارند با عروسک ها بازی کنند و تجربیات جدیدی به دست آورند. اما اینکه آنها چه عروسک هایی را انتخاب می کنند و در چه سنی بیشتر به بازی با آنها تمایل نشان می دهند موضوعی است که جای بحث دارد.
ولی در کل عروسک بازی همان فوایدی که سخاوتمندانه به دختران هدیه می دهد در اختیار پسران هم قرار می دهد. از افزایش همدلی گرفته تا تقویت مهارت های زبانی و ارتباطات بهتر ! آلیس لی، روانشناس ارشد در ملبورن هم بر مفید بودن عروسک ها برای پسران تاکید می کند و می افزاید: عروسک ها به کودکان کمک می کنند جایگاه خود را در درک کنند و با استفاده از تخیلشان از واقعیت های موجود فراتر بروند، مهارت های اجتماعی بیشتری کسب کنند و با دیگران همدلی کنند.
بزرگ ترین مزیت عروسک بازی برای پسرها
اما یکی از برترین مزیت های عروسک بازی برای پسران ، افزایش هوش هیجانی و تمرین مراقبت و صیانت از اعضا خانواده است. اگر چه تربیت و مراقبت از کودکان در اکثر جوامع به زنان سپرده شده، اما به نظر می رسد در دنیای امروز پسران هم باید مهارت آموزی لازم را داشته باشند و بتوانند به عنوان یک کفه ترازو تعادل را به خوبی ایجاد کنند.
محققان معتقدند، پدران در ساختن شخصیت کودکان، فراهم کردن امنیت روانی و بالابردن اعتماد به نفس فرزندشان به قدری تاثیرگذار هستند که هیچ فداکاری مادرانه ای نمی تواند آن را جبران کند. در روانشناسی تربیتی هر چقدر جلوتر برویم بیشتر از نقش مکمل پدر در فرزندپروری آگاه می شویم .
بنابراین سوق دادن پسران به بازی هایی که احساس تعلق و همدلی آنها را تقویت کند از اهمیت بالایی برخوردار می شود. وقتی پسران هنگام بازی به عروسک شان غذا بدهند،آنها را به حمام ببرند و بخوابانند، کم کم یه حس همدلی در آنها ایجاد می شود. آنها قدم به قدم ارتباط با یک موجود دیگر را تمرین می کنند.
پسران بعد از 3 سالگی از هویت جنسی شان آگاهی کاملی پیدا می کنند و خودشان را در نقش یک مادر نمی ببینند که نقش پذیری جنسیتی شان به هم بریزد. بلکه در نقش یک پدر مسول و وظیفه شناس به عروسک شان رسیدگی می کنند. بنابراین این تابو که فقط مادر مسول تربیت و مراقبت از کودکان است جای خودش را به مسولیت پذیری مادر و پدر در کنار هم می دهد. دیدگاهی که پایه های آن از کودکی پایه ریزی شده است.
پسران از چه عروسک هایی بیشتر خوششان می آید؟
از گذشت های دور تا کنون عروسک ها در جای جای زندگی ما به شکل های مختلف حضور داشته اند حتی در میدان تمرین سربازان و آموزش دفاع شخصی. اگر چه بیشتر موارد عروسک هابرای دختران نقش همدم و مونس را داشته اند برای پسران در نقش هماوردانی ظاهر شده اند که به آنها مشق جنگ داده اند تا هر ضربه ای را کاری تر و محکم تر از ضربه قبل بر پیکر شان فرود آورند و قوی تر و بااراده تر وارد میدان جنگ شوند.
همانطور که قبلا در مقاله ضرورت خرید اسباب بازی پسرانه هم اشاره کردیم اسباب بازی ها برای پسران ابزاری برای ابراز قدرت هستند بنابراین، عروسکی که به آنها اجازه قدرت نمایی بیشتری بدهد و به اوج گیرانه تخیلات آنها در این زمینه کمک کند، محبوب تر خواهد بود.
مقاله ضرورت خرید اسباب بازی پسرانه را اینجا بخوانید
یکی از دلایل پرطرفدار بودن عروسک هایی مثل زرو، بت من، مردعنکبوتی همین اصل قدرتی است که از آنها قهرمانانی شکست ناپذیر در ذهن کودکان ساخته است. پس عجیب نیست که آنها از این دست از عروسک ها استقبال کنند و بازی های خود را بر اساس حضور این شخصیت ها تصویر سازی کنند.
به نظر می رسد پسران 3 تا 5 ساله به عروسک هایی که ظاهر زنانه یا دخترانه دارند بیشتر توجه نشان می دهند و بیشتر به دنبال امنیت، صمیمیت با آنها باشند و بخواهند رابطه والد – فرزندی که با مادرشان داشته اند را به شکل جدیدی بازنمایی کنند.
با بزرگتر شدن پسرها ،تحرک و فعالیت شان هم افزایش پیدا می کند بنابراین بیشتر به عروسک هایی تمایل نشان می دهند که بتوانند روی آنها اعمال نفوذ و قدرت نمایی کنند. عروسک های شخصیت های کارتونی به شدت در این مرحله برای پسران جذاب به نظر می رسند به همین دلیل است که با پخش یک سریال کارتونی مثل نینجاها، علاقه به لئوناردو و استادشان بین پسرها همه گیر می شود !
کوتاه کلام اینکه بازی کردن پسر ها با عروسک ، مثل بازی کردن آنها با لگو یا سایر اسباب بازی هایشان می تواند آموزنده و مفید باشد.
حالا که از مزیت و فواید بازی با عروسک ها مطلع شدیم یک سوال اساسی و بزرگ مطرح می شود که
چرا عروسک ها برای کودکان اینقدر مهم شده اند؟
به طور کلی بازی و به دنبال آن، اسباب بازی ها تاثیر زیادی روی شکل گیری باورها و تصورات کودکان دارند. وقتی کودکان بین 1 تا 6 ساعت از یک شبانه روز را به بازی کردن با اسباب بازی هایشان اختصاص می دهند. حاصل این تعامل بسیار پررنگ و چشمگیر خواهد بود.
در بین اسباب بازی ها ، عروسک ها ، مانند نگینی هستند که بر رکاب انگشتری نشسته اند و از فر و شکوه خاصی برای بچه ها خصوصا دختران 3 تا 8 ساله برخوردارند. چون کودکان با شخصیت دادن و جاندار انگاشتن عروسک ها، قدرتی هم ردیف یک دوست را به آنها داده اند و ارتباط عاطفی عمیقی با آنها برقرار کرده اند.
به همین دلیل در جریان بازی با عروسک شان همذات پنداری می کنند، دوست دارند شبیه عروسک شان باشند و زمانی هم دوست دارند عروسک شان مانند آنها رفتار کند و احساسات آنها را به خوبی درک کند.
بنجامین ماردل، محقق بازی در هاروارد در این زمینه می گوید: “باید دید وسیع تری نسبت به عروسک ها داشته باشیم . ما معتقدیم فرقی نمی کند که کودک با دستکش های عروسکیش حرف می زند یا چوبی که درون پارچه ای پیچیده را به عنوان عروسکش در آغوش گرفته است. در همه این حالت ها او در حال بازی با عروسکی است که دوستش دارد. پس می تواند برای بچه ها سرگرم کننده و آموزنده باشد.”
در میان بازی های مختلف، دختران علاقه و اشتیاق خاصی به بازی کردن با انواع مختلف عروسک ها دارند. دختران عروسک هایشان را در گهواره می خوابانند، به آنها غذا می دهند، گاهی در حمام آنها را می شویند و . . . و خلاصه مثل یک مادر برایشان مادری می کنند، مثل یک دوست با آنها رفاقت می کنند و مثل یک آشنا به معاشرت با آنها می پردازند.
پیشنهاداتی برای شما
۶ فایده شخصیت دادن به عروسک ها
عروسک ملی دختران نیجریه چطور به فروش جهانی رسید
بچه ها چطور با عروسک هایشان بازی می کنند؟
بسته به اینکه فرزند شما چه سن و سالی دارد و به چه عروسکی علاقه نشان دهد، نحوه بازی او هم تغییر می کند. هر چند پای ثابت همه عروسک بازی ها تخیل و شخصیت دادن به آنهاست اما تفاوت های ظریفی هم در بین بازی های آنها با عروسک های مختلف دیده می شود. کودکان عروسک هایی که چهره انسانی دارند و بیشتر شبیه جنس مونث هستند را در یکی از سه گروه زیر جای می دهند .
- یا عروسکشان نوزاد است که نگاهی از بالا به پایین نسبت به او دارند
- یا اینکه به نظر دختری هم سن و سال خودشان است که با او احساس برابری می کنند
- در حالت سوم عروسک شان بزرگتر از خودشان است و او را در نقش الگوی خودشان می بییند
به همین دلیل به طور ناخودآگاه به طور متفاوتی با آنها بازی می کنند. توجه به رفتار بچه ها در ارتباط با عروسک هایشان، بسیار حیرت انگیز بوده و توانایی بالای ذهنی کودکان را در طراحی و سازمان دهی بازی هایشان نشان می دهد. این بازی ها حتی می تواند نیازها، دلخوشی ها، کمبودها و آرزوهایشان را به تصویر بکشد. پس منبع اطلاعاتی بسیار ارزشمندی برای والدین و مربیان است . در ادامه برای آشنایی بیشتر در این زمینه به توضیح کوتاهی در این خصوص می پردازیم.
بازی با عروسک های نوزاد
در کنار یک بی بی بورن، حس مادرانه کودکان تقویت می شود. نگهداری و مراقبت از یک عروسک که برای آنها مثل جانشان عزیز و دوست داشتنی است در الویت قرار می گیرد. لحن، کلام و نوع رفتار آنها با این عروسک ها بیشتر تداعی کننده رفتار مادران و مراقبان آنها است. با این وجود از خلاقیت خود هم مایه می گذارند و گاهی طوری با عروسک شان رفتار می کنند که آرزو دارند اطرافیانشان با آنها رفتار کنند. بچه های باهوشی هم پیدا می شوند که رفتارهای بد والدینشان را با عروسکشان بازنمایی می کنند تا زشتی این رفتار را به پدر و مادرشان یادآوری کنند. دنیای بازنمایی های کودکان خصوصا با عروسک ها دیوانه کننده و شگفت انگیز است.
بازی با عروسک هم سن و سال
اما اگر کودک شما با عروسکی که به نظر می رسد هم سن و سال خودشان است بازی کنند، با او همذات پنداری می کنند و دقیقا مانند یک دوست واقعی با او بازی می کنند و حتی به ری اکشن های خیالی او واکنش نشان می دهند.خلاصه تلاش می کنند یک داد و ستد عاطفی خیالی با عروسک شان طراحی کنند که بتواند احساسات شان را در معاشرت با عروسک شان فرافکنی کنند و با این روش به تعادل عاطفی بهتری برسند.
بازی با عروسک بزرگسال
اما وقتی عروسکی در اختیارشان قرار گیرد که بالغ باشد و مانند یک زن کامل به نظر برسد، تلاش می کنند شبیه او شوند. آراستگی ظاهر، لباس های مجلسی، انواع کفش و زیورآلات و. . . توجه دختران را به خوبی جلب می کند. آنها تمایل دارند نه مثل یک همبازی در نقش یک الگو به آنها نگاه کنند و لباسی شبیه لباس آنها بپوشند، اندامی شبیه آنها داشته باشند و اینجاست که زنگ خطر کم کم برای والدین به صدا در می آید!
اما همه عروسک های بزرگسال شبیه باربی نیستند برخی از عروسک های بزرگسال طراحی شده کارکردهای مثبت و ارزشمندی دارند و می توانند ارزش ها و پوشش متعلق به فرهنگ خود را به خوبی به فرزندان خود منتقل کنند. یکی از بهترین نمونه های آن را ما در عروسک های آفریقایی نآماکا و رونکه می بینیم که جزییات مربوط به آن را می توانید در مقاله عروسک ملی دختران نیجریه را بخوانید.
مقاله عروسک ملی دختران نیجریه را اینجا بخوانید
بازی با سایر عروسک ها
البته بچه ها به جز عروسک هایی که دارای صورت های انسانی هستند، با عروسک های دیگری هم بازی می کنند که هر یک نقاط قوت خاص خود را داشته و می توانند در استقلال و رشد کودکان نقش مهمی داشته باشند.
عروسک های پولیشی:
تقریبا کودکان از بدو تولد با انواع عروسک های پولیشی آشنا می شوند. این گروه به خاطر نرم و مخملی بودن جنس شان مورد استقبال بچه ها و بزرگترها قرار می گیرند. بغل کردن آنها احساس آرامش و امنیت خاصی را منتقل می کندو باعث می شود بچه های خردسال موقع خواب آنها را بغل کنند یا موقع اضطراب آنها را محکم در آغوش بفشارند . دکتر بازی، خاله بازی با آنها از مهمترین بازی های ایفای نقشی است که کودکان را به خوبی سرگرم می کند.
عروسک های پولیشی، خیمه شب بازی، سایه بازی و عروسک های پارچه ای معمولا در زیر این گروه قرار می گیرند.
اکشن فیگورها:
نوع خاصی از عروسک ها هستند که بیشتر برای پسران طراحی شده اند. ایده طراحی و ساخت آنها معمولا از شخصیت های یک فیلم، انیمیشن، بازی ویدئویی، کتاب های داستانی شکل گرفته است. ویژگی هایی نظیر قدرت، سرعت، شکست ناپذیری، توانایی هایی که به این شخصیت ها داده شده، باعث می شود تا پسران از بازی کردن با آنها احساس کنند همانقدر سریع، قدرتمند و توانا هستند.
البته فیگور های دخترانه ای هم روانه بازار شده که از شحصیت های پرنسس های دیزنی و انیمیشن ها اقتباس شدند و به واسطه زیبایی، مهربانی و هنرمندی مورد توجه دختران کوچک قرار می گیرند تا آنها پا به پای بازی با این فیگور ها بر فراز ابرها تخیلات شان را به پرواز در آورند و با آنها در داستان های شان همذات پنداری کنند.
آیا هر عروسکی که به بازار عرضه شود برای کودک ما مفید است؟
صنعت عروسک سازی در جهان به یکی از پولساز ترین تجارت های جهان تبدیل شده است. تحلیل بازار جهانی اسباب بازی نشان می دهد عروسک ها بعد از اسباب بازی های ورزشی و بیرون از منزل بیشترین رقم فروش جهانی اسباب بازی سال 2019 را به خود اختصاص داده اند. ( جدول جایگاه عروسک ها در بین سایر اسباب بازی ها ) ( لینک به منبع )
در میان شرکت های فعال در حوزه تولید و فروش اسباب بازی، شرکت متل با در اختیار داشتن باربی و سایر عروسک ها، رتبه اول را از سایر رقبای خود ربوده است. در رده های بعدی هم شرکت هاسبرو با عروسک های خود رتبه دوم بازار اسباب بازی را به خود اختصاص داده است. شرکت های تولید کننده عروسک بی بی بورن هم11 درصد فروش این بازار را در تصاحب خود دارد و همچنان بر تنوع تولیدات خود توسط تولید کنندگان مختلف می افزاید.
به عقیده برخی از کارشناسان ، تنوع عروسک های بازار به عوامل کلیدی مختلفی بستگی دارد که در ادامه به سه مورد از مهمترین آنها اشاره می کنیم.
- در نگاه اول به نظر می رسد، ذوق و سلیقه ای که طراحان شرکت های ثروتمند و مطرح در این حوزه به خرج می دهند، تاثیر زیادی در این بازار داشته باشد. مثل باربی که با تولید خود، بازار جهان را در انحصار خود گرفت.
- در قدم بعدی استفاده از فرصت های بازار مطرح می شود. شرکت های بزرگ با گرفتن انحصار تولید شخصیت های انیمیشن های پرطرفداری که سخت مورد توجه بچه ها هستند، هر ساله عروسک های جدیدی را روانه بازار می کنند.
- گروهی از تولید کنندگان هم برای اشاعه فرهنگ و ارزش های ملی خود قدم در این راه می گذارند. آنها از هیچ تلاشی برای پر کردن خلاء های آزار دهنده بازار چشم پوشی نمی کنند. برای آنها آشنایی نسل جدید با ارزش های ملی و میهنی و فرهنگشان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و حاضرند در این راه ریسک های زیادی را در رقابت با غول های اسباب بازی دنیا متحمل شوند. نمونه موفق این کار را در عروسک های سیاه و مو فرفری آفریقایی می توانیم ببینم.
اما در میان این همه تنوعی که در بازار اسباب بازی شاهد آن هستیم کدام عروسک برای فرزند شما مناسب است؟
کدام عروسک ها برای فرزند شما مناسب است؟
برای انتخاب عروسکی که مناسب فرزندتان باشد به چند نکته مهم باید دقت کنید. سن و جنس کودک، اندازه عروسک، استاندارد بودن مهمترین عوامل موثر در این زمینه هستند که در ادامه به تفصیل به شرح این مطلب خواهیم پرداخت.
برای هر سنی چه عروسکی بخریم؟
نوزادی:
تقویت حواس پنجگانه و مهارت های ظریف حرکتی از مهمترین نیازهای کودکان تا پایان یک سالگی است. به همین دلیل عروسک های نرم و پارچه ای کوچک و سبک و البته فاقد مو انتخابی مناسبی برای ماه های اولیه تولد است.
یک سالگی تا سه سالگی:
احساسات کودک در این دوران به خوبی رشد می کند. آنها می توانند با آموزش یاد بگیرند، احساساتشان را مدیریت کنند و همدلی را بیاموزند. بازی های وانمودی در این سن و سال آغاز می شود و
اساسی ترین شکل یادگیری کودک را رقم می زند. تقویت دلبستگی ایمن و استقلال از مهمترین نیازهای کودکان بعد از 18 ماهگی است. عروسک های نرم هم می توانند به دوستانی مادام العمر برایشان تبدیل شوند و هنگام خواب به آنها امنیت و آرامش ببخشد.
همچنین عروسک هایی که می توان لباس آنها را عوض کرد، کلاهشان را درآورد ، کفش شان را پوشاند، دکمه های شان را بست ، به شدت برای تقویت مهارت دستورزی و مهارت های ظریف حرکتی کودکان دوساله مفید خواهد بود.
سه تا پنج سالگی:
دوست پیدا کردن و ارتباط با هم سن و سالها اهمیت بیشتری در این سن پیدا می کند. مهارت های کلامی خودش را نشان می دهد و تعداد واژگانش به سرعت برق و باد بیشتر می شود. بنابراین به عنوان یک دوست به عروسک شان نگاه می کنند و با او به اندازه یک دوست واقعی حرف می زنند. اما دوست دارند تحرک بیشتری داشته باشند و عروسک هایشان را هم با خودشان به این طرف و آن طرف ببرند. به همین دلیل کالسکه هم از اسباب بازی های مورد علاقه آنها محسوب می شود. به خاطر پیشرفت مهارتهای حرکتی به تنوع لباس عروسک شان علاقه نشان می دهند و گاهی لباس خودشان را تن عروسک شان می کنند. ولی عاشق عروسک هایی می شوند که با آنها خاطرات خوبی دارند. چون حافظه
آنها هم به شکل حیرت انگیزی به یادآوری وقایع و اتفاقات روزانه آنها کمک می کند. آنها در 4 سالگی با ترس های مختلف آشنا می شوند و با در آغوش گرفتن عروسک ها احساس امنیت و آرامش بیشتری می کنند. به همین خاطر اگر از چیزی بترسند معمولا عروسکشان را در آغوش می گیرند و آن را محکم بغل می کنند.
پنج سالگی به بعد :
بعد از شش سالگی کودکان به لحاظ وارد شدن به ساختار قانونمند و اجتماعی مدرسه تغییرات مختلفی را پشت سر می گذارند. مهارت های بیانی و تعاملات اجتماعی خود را در پیدا کردن دوست و ارتباط با همسالان به خوبی نشان می دهد. تفکر کودکان از اندیشیدن به مسائل عینی به سمت مسائل انتزاعی تغییر می کند. بنابراین می توانند به مسائل بیشتری فکر کنند و درمورد موضوعات مختلفی تصمیم بگیرند حتی اگر جلوی چشم شان نباشد. ایده آل گرایی در آنها رشد می کند و به سمت عروسک هایی با اندام و ظاهر زیبا جذب می شوند و دوست دارند شبیه آنها باشند. در حد تعادل این قضیه مشکلی ایجاد نمی کند اما داشتن تناسب اندام و زیبایی به قدری در چشم بچه ها بزرگ شود که به الویت اول آنها تبدیل شود می تواند اثرات منفی و مخربی روی خود پنداره کودکان داشته باشد و اعتماد به نفس آنها را خدشه دار کند. با خط دادن به تفکر و اندیشه بچه ها در سنین مدرسه، می توانیم آنها را وارد جریانات سازنده بازی با عروسک ها مثل روایت گری داستان، نماییم. مهارتی که این روزها بهترین مدارس دنیا روی آن سرمایه گذاری زیادی می کنند.
برای پسرم چه عروسک هایی بخرم؟
عروسک های نرم و پارچه ای، انواع بی بی بورن ها و عروسک هایی با ظاهر دختران کوچک در کنار شخصیت های کارتونی مهیج مانند مرد عنکبوتی و نینجاها و . . . بهترین انتخاب برای پسرها هستند . چون عروسک های دخترانه احساس تعامل و همدلی آنها را افزایش می دهد و بر هوش هیجانی آنها اضافه می کند. شخصیت های کارتونی هم نیاز آنها به قدرت نمایی و مبارزه طلبی را می تواند به خوبی می تواند برون ریزی و سازمان دهی کند. این عروسک ها در کنار هم می توانند شخصیت متعادل تری را در بازی ها برای پسر کوچک و دوست داشتنی شما فراهم کند.
چه عروسک هایی را نباید برای فرزندتان بخرید؟
اولین و مهمترین نکته ای که در خرید عروسک باید به آن توجه کنیم این است که ، عروسک مد نظر شما دارای استانداردهای لازم باشد. جنس، رنگ و مواد به کار رفته در آن از قابلیت های لازم برخوردار بوده و سلامت فرزندتان را به خطر نیاندازد.
داشتن لبه های تیز،
شکننده بودم
رنگ های سربی
دارای چشم ، دکمه و قطعات ریزی که برای کودکان زیر سه سال خطر خفگی ایجاد می کنند
تهدیدی برای سلامت کودکان هستند. بنابراین در بررسی اولیه هر عروسکی باید مد نظر گرفته شوند.
در دومین قدم از خرید عروسک هایی با ظاهر ترسناک، زشت خودداری کنید. قرار است عروسک ها آرام و قرار بیشتری برای فرزندتان به ارمغان بیاورد نه اینکه باعث بیقراری و پریشانی اش شود. زیبایی و لبخند یک عروسک می تواند احساس مثبتی به فرزند شما بدهد و ذهنیتی شاد و پویا به او هدیه کند. البته در پاره ای از موارد عروسکی با یک چشم و شش پا طراحی می شود که طراحی و رنگ آن برای کودک جذاب است این گونه عروسک هایی که طراحی خلاقی دارند ولی مورد توجه بچه ها قرار می گیرند را در ردیف عروسک های زشت قرار ندهید.
سومین موردی که بحث در مورد آن فراوان است، عدم خرید عروسک هایی با خصوصیات برجسته جنسی است. این عروسک ها از دو نظر برای بچه ها مناسب نیستند اول اینکه خیالپردازی های جنسیتی آنها را افزایش داده و می توانند باعث بلوغ زودرس شوند. ثانیا چون کودکان می خواهند شبیه آنها شوند ولی خوب در واقع نمی توانند مثل یک باربی باشند ، اعتماد به نفس شان آسیب می بیند و از خودشان بیزار می شوند. عده ای از دختران هم با غذا نخوردن سعی می کنند اندامی شبیه یک باربی پیدا کنند یا با آرایش کردن سعی می کنند به معیارهای مورد علاقه شان نزدیک شوند. همه این روش ها به رشد روانی کودک آسیب می زند و به جای اینکه بالی برای پروازش باشد، خاری به پایش می شود.
بیشتر بخوانید
گفتگو با تولید کننده عروسک فرشته آسمانی
اسباب بازی هایی که به کنترل خشم کودک کمک می کنند
چقدر برای بچه ها عروسک بخریم؟
علاقه کودکان به این صورتک های دوست داشتنی و جذاب به قدری است که با وجود عروسک های زیادی که دارند باز هم به دنبال داشتن عروسک جدیدی هستند. یکی از روانشناسان کودک که تجربه 30 سال کار با کودکان را دارد معتقد است دختران با دیدن هر عروسک، هم حسی خاصی با آن پیدا می کنند. به طوریکه اگر چهره، حالت بدن و پوشش آنها به دل آنها بشیند ، از بازی کردن با آن عروسک لذت می برند. برای آنها تعداد عروسک هایشان اهمیت زیادی ندارد بلکه تنوع لباس، چهره و اجزای جانبی که عروسک ها دارند به چشمشان می آید. به همین دلیل تنها یک عروسک دنیای رویایی و بزرگ آنها را کامل نمی کند. آنها از طریق بازی کردن با عروسک های جدید، چشم اندازهای خود را به چگونه زیستن توسعه می دهند تا جهان اطراف خود را بهتر و کامل تر درک کنند.
کوتاه کلام اینکه
به طور کلی عروسک ها یکی از زیباترین و محبوب ترین اسباب بازی هایی هستند که از گذشته تا کنون مورد توجه قرار گرفته اند. اگر چه آنها به شکل ها و اندازه های مختلف تولید شده اند و فراز و فرودهای مختلفی را در کارکرد اجتماعی و فرهنگی خود پشت سر گذاشتند اما همواره نقش خود را به عنوان دوست و همبازی کودکان در همه فرهنگ ها حفظ کردند. ارتباط نزدیک کودکان با عروسک های محبوبشان به قدری است که نه تنها به عنوان سرگرمی که به عنوان یک ابزار قدرتمند آموزش می توانند برای افزایش توانمندی ها و مهارت های جسمی و فکری کودکان مورد استفاده قرار بگیرند.
منبع : https://mag.toyinfo.ir ( استفاده از مطالب سایت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است )
جالب بود
خصوصا تمایل بچه ها به بازی کردن با عروسک هایی که از خودشان بزرگتر یا کوچکتر به نظر می رسد!
درباره تمایل و وابستگی شدید بچه ها به عروسک هاشون هم بنویسید. یکی از دوستام می گفت کم کم از سر بچه می افته.
اما من نگران دخترم هستم جون 4 سالشه و علاقه خیلی زیادی به یکی از عروسکاش داره تا حالا هر عروسک دیگه ای که براش خریدم زیاد باهاشون بازی نکرده فقط به این عروسک چسبیده
ممنونم از اینک دیدگاه تان را با ما به اشتراک گذاشتید. حتما در یک مقاله به طور مفصل این موضوع را از نگاه متخصصان بررسی می کنیم و راه حل های روان شناسان را ارائه خواهیم کرد.
عروسک بازی کردن دخترا به نظرم معقوله اما پسرا عجیبه