حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی
آیا حمایت از تولیدکنندگان داخلی اسباب بازی عملیاتی می شود؟
حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی به آرزوی فعالان صنعت اسباب بازی کشور تبدیل شده است . اسباب بازی کالایی فرهنگی است که سرمایه و وسیله کار کودک محسوب میشود تا به واسطه آن تجربه های مختلفی کسب کند، با این وجود خلا های بزرگی در این زمینه وجود دارد.
از این رو، باید اسباب بازی ها با توجه به نقشی که در رشد و شکل گیری شخصیت کودک دارند از ویژگی های ممتازی برخوردار باشند تا موجب خلاقیت وی شوند و تفکر او را به سوی سازندگی و نوآوری سوق دهند، ضمن آنکه متناسب با سن، جنسیت و سلیقه او انتخاب شود تا درخور علاقه و توانایی ذهنی کودک باشد و بتواند حواس مختلف وی را تقویت کند.
ژان پیاژه کودک شناس وفیلسوف فرانسوی معتقد است:
“بهترین اسباب بازی برای کودک اسباب بازی ای است که سرگرم کننده باشد و کودک بتواند کارهای مختلف را روی آن انجام دهد ،بسازد، خلق کند وتمام شدنی نباشد”
دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی ایران درباره حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی میگوید:
اسباب بازی خوب وسیله ای است که مستحکم ،با دوام و به لحاظ بهداشتی و فیزیکی از استانداردهای لازم برخوردار باشد، با ارزشها و معیارهای جامعه هماهنگ و به واقعیت نزدیک باشد، تا کودک از راه بازی با زندگی آشنا شود و از این طریق مهارتهای او افزایش یابد.
واردات در مقابل حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی
محمد حسین فرجو با اشاره به اسباب بازی های موجود در سطح بازار ایران میافزاید : تولیدات داخلی هنوز به آن سطح نرسیده است که نیاز مخاطب در گروه های مختلف اسباب بازی را تامین کند.به همین دلیل از مهر سال ۱۳۸۱ که واردات اسباب بازی به کشور آزاد اعلام شد تاکنون فراز و نشیب هایی داشته است. واردات مذکور طی سال ۱۳۹۰ به اوج خود رسیده به طوری که ۴۸ تا ۵۰ میلیون دلار اسباب بازی وارد کشور شده است. یعنی ماهانه ۴میلیون دلار اسباب بازی وارد کشور شده است که ارزش ناگهانی دلار موجب کاهش ۵۵درصدی واردات اسباب بازی به کشور شد و این سیر نزولی طی سالهای ۹۱ و۹۲ ادامه پیدا کرد تا سال ۹۳ که واردات اسباب بازی نسبت به سال ۹۲ با افزایش ۳۳درصدی مواجه شد وطی سال جاری نیز این واردات سیر صعودی را طی میکند. وی ادامه میدهد: شورای نظارت بر اسباب بازی با چهار واحد صدور مجوز در استانهای بوشهر، تهران، خوزستان و هرمزگان اقدام به صدور مجوز فرهنگی میکند و سازمان استاندارد نیز مسایل فیزیکی و ایمنی اسباب بازی های مذکور را بر اساس استاندارد ۶۲۰۴ تایید میکند.
اسباب بازی های قاچاق
وی می افزاید: اسباب بازی های موجود در بازار از کشورهای چین ،اسپانیا، ایتالیا ،آلمان ،تایوان و تایلند وارد میشود که البته ۹۰ درصد واردات مذکور از کشور چین است و میزانی نیز به صورت قاچاق وارد و عرضه می شود.
این مسوول با اشاره به اینکه میزان آمار کشفیات قاچاق اسباب بازی با آمار حقیقی قاچاق این کالا متفاوت است میگوید:
متاسفانه آماردقیقی ازقاچاق اسباب بازی در کشور نداریم اما طبق نظرکارشناسان ،آمار واقعی پنج برابر میزان کشفیات قاچاق است و این زنگ خطری برای کنترل بیشتراین حوزه میباشد، چرا که اسباب بازی های قاچاق میتواند کودکان ما را از دو منظر فرهنگی و ایمنی در صدد آسیب قرار دهد، به همین دلیل با توجه به اهمیت موضوع طی سال جاری بودجه ای با محوریت شورای نظارت براسباب بازی و با همکاری سایر دستگاه های نظارتی اختصاص یافته است تا دستگاه های مذکور به جمع آوری آمار دقیق برای نظارت بر سطح بازار بپردازند .
فروش اینترنتی اسباب بازی
به گفته فرجو طی سالهای اخیر برخی از سایتهای اینترنتی نسبت به فروش اقلام ممنوعه اقدام کرده اند و قاچاق اسباب بازی به طور پنهانی به منزل هموطنان هدایت میشود. به همین دلیل لازم است دستگاه های نظارتی از جمله وزارت صنعت معدن و تجارت که لوگویی به سایتها به منظور تأییدیه فروش اینترنتی میدهند به این حوزه نیز توجه کنند تا اگر اقلامی که قرار است عرضه شود نیازمند کنترل از سوی نهاد یا دستگاهی است استعلام شود تا برای اقلام مذکور مجوز توزیع صادر گردد. ضمن آنکه لازم است گروه های بازرسی مستمر نیز با برنامه ای مشترک بازار را رصد کنند تا افراد خاطی فرصت واردات و عرضه اسباب بازی های قاچاق را نداشته باشند. فرجو با بیان اینکه شورای نظارت بر اسباب بازی در مبادی های ورودی حضور دارد و مجوز تخصیص فرهنگی را صادر میکند میگوید:
شایسته است سایر دستگاه ها نیزدر سطح عرضه و فروش کنترلی را که انتظار میرود داشته باشند . چرا که سالانه ۴۲ میلیون دلار ارز به منظور واردات اسباب بازی از کشور خارج میشود که اگر ۲۵ درصد آنها را قاچاق فرض کنیم ،این مساله تبعات فرهنگی ،ایمنی وبهداشتی فراوانی برای کودکان دارد.
بازی های فکری
دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی کانون پرورش فکری کودکان با اشاره به اینکه از سال ۱۳۹۰ تاکنون تولید اسباب بازی در کشور رو به افزایش است میگوید:
طی سال ۸۱ کمتر از یک درصد، اسباب بازی فکری ،آموزشی و کمک آموزشی وارد کشور میشد ،اما هم اکنون ۱۵ درصد اسباب بازی های وارداتی شامل این اسباب بازی ها میشود و این نوید را میدهد که نگاه خانواده ها ،مربیان وافرادی که با کودکان در ارتباط هستند به بازیهای فکری معطوف شده به همین دلیل شرکتهای متعدد داخلی نیز طی سالهای اخیر در حوزه تولید اسباب بازی های مذکور فعال شده اند که رباتیک بخشی از آنهاست. به نظر می رسد بیشتر حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی روی بازی های فکری متمرکز شده باشد.
این مسوول همچنین میافزاید:
تولید کنندگان داخلی به دلیل تفاوت اختلاف دلار و ریال ترغیب به تولید اسباب بازی شدند و تولیدات خود را به سطحی رساندند که اکنون قابلیت صادرات پیدا کرده است به طوری که در برخی مواقع کیفیت نمونه های ایرانی با نمونه های فرانسوی برابری میکند و حتی شرکتهای فرانسوی نمایندگی توزیع محصولات مذکور را گرفته اند.
حمایت از تولیدکنندگان داخلی اسباب بازی
فرجو در زمینه حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی چنین می گوید : یک دهه است که حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی به تصویب رسیده و روی کاغذ باقی مانده، اما امسال این حمایت ها در حال عملیاتی شدن است .
معاونت فناوری ریاست جمهوری با برنامه ریزی هایی که در حوزه تولید کنندگان دانش بنیان انجام داده قول های مساعدی داده و مقرر شده است شرکتهایی که میتوانند امتیازهای لازم در زمینه طراحی و تولید اسباب بازی را کسب کنند از سوی شورای نظارت بر اسباب بازی معرفی شوند تا پس از بررسی های لازم دستورالعمل اجرایی ارایه تسهیلات مالی به آنها ابلاغ و اجرا شود.البته تدابیر دیگری نیز اندیشیده و مقرر شده است بخش بازرگانی کانون پرورش فکری نیز به بخش اسباب بازی توجه ویژه داشته باشد و مصوباتی در خصوص خرید نقدی اسباب بازی از تولید کنندگان داخلی تصویب شود تا کانون بتواند تیراژ مشخصی خرید نقدی داشته باشد . ضمن آنکه وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی نیز با برگزاری جشنواره ها می تواند به شیوه خود حمایت از تولیدکنندگان اسباب بازی و تولیدکنندگان سایر محصولات فرهنگی کودکان نظیر بازی های فکری، لوازم التحریر و کتاب با نگاه سبک زندگی ایرانی اسلامی دارد، دنبال کند.
منبع : قدس – گروه فرهنگی – اعظم طیرانی – ۱۳۹۴/۳/۱۷