کارگران چینی در کارخانه ها، کارگاه های خانگی چه شرایطی دارند؟ این سوالی است که به ذهن بسیاری از ما نمی رسد اما حقیقت این است که تولید ارزان بهایی دارد که بیشتر آن را را کارگران چینی در شرایط بد و سخت کار می پردازند. ساعات کاری طولانی، تعطیلات کم و درآمد پایینی دارند. اما بسیاری از آنها از حق خود آگاه نیستند یا حتی اگر آگاه هم باشند برای معاش زندگی خود ناچار هستند وضع وجود را تحمل کنند. صنعت اسباب بازی چین هم با بهره گیری از همین نیروی کار ارزان خود توانسته تولیدات خود را با کیفیت های مختلف به سراسر جهان صادر کند.
سازمان بازرسی ساخت و تجارت در سوئد بنام سوئد واچ به وضعیت کارگران چینی حساسیت زیادی به خرج داد. این موسسه گزارش جدیدی در ارتباط با ساخت اسباب بازی در چین منتشر کرده و در آن پیرامون وضعیت ست کارگران چینی مطالبی را آورده است. این سازمان یافته های خود را طی کنفرانسی در استکهلم ارائه کرد. در قسمتی از این گزارش آمد است که حدود ۸۰% از کارخانه های تولید اسباب بازی جهان در چین قرار دارند. به طوریکه بنا به اظهار اتحادیه اسباب بازی چین، نزدیک به ۶۰% از کل اسباب بازی های بازار جهانی در شهر گوانگ جو تولید می شوند. این گزارش بر اساس نظرسنجی تعدادی از سازند گان اسباب بازی گوانگ جو تنظیم شده که محصولات شان را به شرکت های سوئدی صادر می کنند.
ابتدا زمانی که سوئدواچ در سال ۲۰۰۴ ساخت اسباب بازی در این منطقه را مورد تحقیق قرار داد کارگران چینی آن بیش از ۹۰ ساعت در هفته، بدون روز تعطیل و بدون قرارداد کار می کردند. گزارش آنها نشان می دهد که با تحت فشار گذاشتن شرکت های سازنده چینی، فقط می توان اوضاع ان دسته از کارگران چینی را اصلاح کرد. تا اینکه بعد از مدتها رایزنی و تلاش موفق به ایجاد تغییراتی در کارخانه های این شهر شدند. در گزارش جدید سوئدواچ، برخی از این کارخانه ها ساعت کار را کاهش دادند و اکنون کارگران ۷۰ ساعت در هفته کار کرده و یک روز تعطیلی دارند.
آنها می گویند: ما به عنوان مصرف کنند گان در سوئد، تولیدات چینی زیادی را مصرف می کنیم که حاصل زحمات کارگران چینی است. ب ما نه تنها از اسباب بازی بلکه کالاهای زیادی از قبیل وسایل الکترونیکی، سنگ های قیمتی و غیره را که در کارخانه های چینی ساخته می شوند، مورد استفاده قرار می دهیم. اما از شرایط کاری و مشکلات این کارگران مطلع نیستیم، آنها نیز نمی توانند کانال مناسبی را پیدا کند که خواسته های خود را مطرح کنند. در چنین شرایطی برای مصرف کننده ها مشکل است که از شرایط حاکم بر کارخانه های سازنده اسباب بازی آگاه شوند. اما برخی از موسسات به جهت ارتباطات کاری که با کارخانه های چین دارند می توانند در این زمینه اقدامات موثری انجام دهند.
درک اتفاقاتی که در پشت پرده تولید برای کارگران چینی روی می دهد، برای مصرف کنند های سوئدی بسیار مشکل است، نمی توانید رنج ها و مشکلات کارگران را در کالاها ببینید. اغلب کسی هم در مغازه ها راجع به آن پرس و جو نخواهد کرد. کارکنان از حقوق خود مطلع نیستند و در سایت های خرده فروشی ها درباره اینکه آنها چه می کنند و چه خواسته ای دارند، اطلاعات ناچیز و مبهمی وجود دارد.
بی شک از نظر سوئدی ها، شرکتهایی که بهترین اسباب بازی ها را با رعایت استانداردهای اجتماعی و رعایت حقوق کارگران چینی تولید می کنند، در بین مردم مقبول تر هستند. مردم بیشتر محصولات آنها را خریداری خواهند کرد تا از شرکتهایی که شیوه های درستی در تولید دارند، حمایت کرده باشند. امید است کارگران چینی در آینده بیشتر و بیشتر به حق قانونی خودشان دست یابند.