بازی و اسباب بازی

7 نکته مهم برای تشویق بچه ها به جمع کردن اسباب بازی هایشان

چطور بچه ها را به جمع کردن اسباب بازی های شان عادت دهیم

اگر فرزند کوچکی داشته باشید، می دانید که جمع کردن اسباب بازی های آنها یکی از وقت گیر ترین کارهای روزمره است که آشفتگی زیادی ایجاد می کند. همان اسباب بازی هایی که ساعت ها وقت صرف دسته بندی و مرتب کردن آنها می کنیم، ظرف سه  ثانیه در کف خانه ریخته می شود و آه از نهاد هر مادری بلند می کند که ای وای، دوباره روز از نو، روزی از نو! در این مقاله از مجله بازار اسباب بازی به استراتژی های ساده ای اشاره می شود که  به مادران  کمک می کند تا بچه ها را به جمع کردن اسباب بازی های خود عادت دهند. با به کار گیری این نکات ساده به این باور می رسید که  بازی و اسباب بازی علاوه بر اینکه یک سرگرمی است، می تواند بهانه ای برای آموزش مسئولیت پذیری کودکان باشد. 

عکس العمل والدین در برابر ریخت و پاش اسباب بازی ها 

بیشتر والدین استراتژی همه یا هیچ را پیرامون دادن اسباب بازی ها به کار می برند. در حالت اول، آنها همه اسباب بازی ها را جمع می کنند و آنها را خیلی شیک و مرتب درون ویترین می گذارند. دست پیدا کردن به این اسباب بازی ها یکی از رویاهای بچه هایی می شود که دست شان به آنها نمی رسد. البته این عادت بیشتر بین مادران بچه های دهه شصتی رایج بود. اما هنوز هم وسوسه تمیز نگه داشتن خانه و ریخت و پاش اسباب بازی ها باعث می شود، مادران گاهی دست به دامن کمدهایی شوند که هزار چفت و بست دارد. 

در حالت دوم، والدین برای اینکه بچه ها برای خودشان بازی کنند، همه اسباب بازی ها را زیر دست و پای بچه ها می ریزند. اما چیزی که باعث تعجب می شود این است که بیشتر این بچه ها با همه چیز بازی می کنند جز اسباب بازی های شان. آنها اصلا علاقه ای به اسباب بازی هایی که گاهی قیمت های نجومی دارند، نشان نمی دهند.

اما چرا؟ تحقیقات نشان می دهد که بچه ها در سنین مختلف، دایره توجه مشخصی دارند و به تعداد اسباب بازی مشخصی توجه نشان می دهند،  اگر این موضوع برای شما هم جالب است، مقاله فرزندتان برای رشد بهتر به چه تعداد اسباب بازی نیاز دارد را بخوانید.

در نهایت  والدینی که می دانند اسباب بازی ها برای رشد و بالندگی بهتر فرزندشان ضروری است، اسباب بازی ها را در اختیار فرزندشان قرار می دهند اما جمع کردن و مرتب کردن اسباب بازی ها را هم به آنها آموزش می دهند. البته در زمان مناسب و به شکل درست. 

جمع کردن اسباب بازی ها

بچه ها از چه زمانی می توانند مسئولیت جمع کردن اسباب بازی هایشان را بر عهده بگیرند؟

 به گفته کارشناسان رشد، بچه ها از 12 ماهگی تا 2 سالگی به مرور توانایی فکری و حرکتی لازم برای جمع کردن اسباب بازی هایشان را پیدا می کنند. میشل کامبلیس بنیانگذار مرکز مشاوره هاروتساید در ونکور می گوید: یک سالگی زمان خوبی برای عادت دادن بچه ها به جمع کردن و مرتب کردن اسباب بازی هایشان است. او معتقد است برای شروع آموزش دادن کودک در این زمینه سه شرط لازم است، اول اینکه فرزندتان دارای رشد طبیعی مثل هم سن و سال هایش باشد، دوم اینکه  مهارت حرکتی لازم برای برداشتن و گذاشتن وسایل را داشته باشد و سوم بتواند دستورات کلامی ساده شما را درک کند.

اگر فرزند شما از شرایط لازم برای این آموزش برخوردار است می توانید با به کار بردن چند ترفند ساده آنها را  به جمع کردن اسباب بازی هایشان ترغیب کنید و به مرور زمان مسئولیت جمع کردن اسباب بازی ها را به خودشان بسپارید.

 

شاید این مقاله را هم دوست داشته باشید

52 ایده جذاب برای جم و جور کردن اسباب بازی های کودکان

 

نکات مهم برای تشویق کودکان به جمع کردن اسباب بازی ها

نکته اول: بچه ها از سرعت عمل و چالاکی ما در جمع کردن اسباب بازی برخوردار نیستند، دلیلش هم عدم رشد کامل قشر پیشانی آنهاست. قشر پیشانی مسئولیت تمرکز، حل مساله و هدف گذاری را بر عهده دارد.  با کمی صبوری و مدارا  باید به بچه ها فرصت بدهیم تا نقشه ذهنی کاملی از اتاقشان را تجسم کنند و بعد با تشویق و تمرین از سرعت عمل لازم برای جمع کردن اسباب بازی های شان برخوردار شوند. بنابراین در ابتدای آموزش تان صبور باشید و حوصله به خرج دهید.

اگر شما هم تجربه ای در این زمینه دارید اینجا مطرح کنید
0
لطفا بازخورد خود را اینجا بگذاریدx

تشویق کودک به جمع کردن اسباب بازی

نکته دوم: برای اینکه جمع کردن اسباب بازی ها یا هر وظیفه دیگری برای بچه ها تبدیل به عادت شود، بهتر است جمله مشخصی را برای این کار در نظر بگیرید و کم کم بچه ها را نسبت به آن جمله شرطی کنید.  برای مثال من زمانی که بخواهم به دخترم بگویم اسباب بازی هایش را جمع کند می گویم: ” شیپورها برای جمع کردن اسباب بازی ها به صدا درآمده، چه صدای بلندی!”

 

نکته سوم: اجازه ندهید اتفاقات غیر منتظره روند آموزش شما را به هم بزند. گاهی مهمان سرزده ای زنگ در را می زند یا به هر دلیلی می خواهیم خانه را تمیز کنیم. درست است که اگر شما اراده کنید در چشم بر هم زدنی می توانید اسباب بازی ها را از گوشه و کنار خانه جمع کنید. اما درست در همین مواقع بچه ها بیشتر به شما نگاه می کنند تا ببینند خودتان دست به کار می شوید یا از آنها می خواهید وسایل شان را جمع کنند.اگر خودتان دست به کار شوید، قافیه را باخته اید و بچه ها در موقعیت های دیگر هم بهانه ای پیدا می کنند تا شما وسایل شان را جمع کنید. پس مسئولیت را به آنها واگذار کنید و  اگر عجله دارید، به آنها امتیاز بدهید و بگوید: “حالا که میهمان داریم، دوست داری منم کمکت کنم تا سریع تر وسایل را جمع کنیم؟ “با این پیشنهاد شما همچنان فرزندتان را مسئول جمع کردن اسباب بازی هایش معرفی می کنید و در عین حال خودتان در کنار او به جمع کردن اسباب بازی هایش کمک می کنید و مثل یک یاور در کنار او هستید. یک تیر و چند نشان!

مسئولیت پذیری

نکته چهارم: در روزهای اول آموزش خودتان هم مشارکت داشته باشید. فعالیت شما بچه ها را بیشتر سر ذوق می آورد. به تدریج خودتان را کنار بکشید و به کارهای دیگر مشغول شوید. اما از نظر کلامی به تشویق های خودتان ادامه دهید. مثلا بگویید: وای خرس کوچولو چقدر خوشحاله که رفته تو سبدش، ماشین قرمزه هم همان نزدیکه، نوبتی هم باشه نوبت اونه تا بره سر جاش…

نکته پنجم: بچه ها نمی توانند مدت زمان زیادی روی یک کار متمرکز بمانند. باید تعداد اسباب بازی هایی که می خواهند جمع کنند به قدری باشد که راحت جمع شود. و گرنه کارشان را بعد از چند دقیقه رها می کنند و به دنبال کار دیگری می روند. اگر تعداد اسباب بازی ها یا  پراکندگی آنها زیاد است کار را برایشان تقسیم بندی کنید. برای مثال ابتدا از او بخواهید اول اسباب بازی های پذیرایی را سر جایش بگذارد، بعد سراغ اسباب بازی های اتاقش برود و الی آخر. بین مراحل کار هم زنگ تفریح را فراموش نکنید. 

نکته ششم:  این کار را برایش تبدیل به یک بازی کنید. یک سبد سبک، یک کارتن خالی تمیز یا یک کیسه پارچه ای بزرگ برای او فراهم کنید تا راحت اسباب بازی هایی که از این طرف و آن طرف جمع می کند درون آن بریزد. اگر بتوانید یک واگن کشیدنی، یک ماشین کامیون یا یک وسیله جالب برایش تهیه کنید که اسباب بازی هایش را درون آن بریزد قطعا جمع کردن اسباب بازی ها برایش بسیار جذاب تر خواهد شد.

نکته هفتم: وقتی فرزندتان اسباب بازی هایش را جمع کرد، آنها را در آغوش بگیرید و در چشمانش نگاه کنید و بگویید چه کار خوبی انجام داده است. با دست تان اطراف او را نشان دهید و بگویید: چقدر خانه تمیز شد. به به ! چقدر به مسئولیت پذیری تو افتخار می کنم. شاید برای تان سخت باشد اما همین رفتار کوچک یک تکانه احساسی قوی برای کودک است که او را به همکاری بیشتر تشویق می کند. حتی کودک یک ساله که خیلی ها تصور می کنند هنوز چیزی نمی فهمد آنقدر درک و فهم دارد که از تعریف شما به خودش افتخار کند و با ژست خاص و برق چشمانش این درک را به شما هم انتقال می دهد.  

تشویق کودک به جمع کردن اسباب بازی ها

 یک پیشنهاد عالی برای جمع کردن اسباب بازی ها در 2 ثانیه 

از قدیم می گویند کار نیکو کردن از پر کردن است. اگر به بچه ها بیاموزیم که در یک حیطه مشخصی اسباب بازی هایشان را بریزند و بازی کنند بسیار بهتر از این خواهد بود که آنها اسباب بازی هایشان را همه جای خانه پخش کنند و بعد به آنها بیاموزیم که اسباب بازی هایشان را جمع کنند. برای این منظور پیشنهاد می کنم که یک پارچه رنگی قشنگ برایش بیاندازید تا روی آن اسباب بازی هایش را بریزد و بازی کند. اگر دور این پارچه کش بدوزید به راحتی بعد از بازی می توانید کش را بکشید و اسباب بازی ها را درون پارچه جمع کنید. این یک پیشنهاد عالی برای اسباب بازی های ریز و کوچک مثل لگوهاست. 

بهترین وسیله برای جمع کردن اسباب بازی ها

 تجربه مادران از جمع کردن اسباب بازی ها 

یکی از مادران تجربه جالبی در این باره داشت. او می گفت: ” از آنجایی که من کارمند هستم وقتی به خانه می آیم باید کارهای زیادی انجام دهم. از طرفی هم نمی خواهم به بچه ها برای تمیز ماندن خانه فشار بیاورم به همین دلیل اجازه می دهم با اسباب بازی هایی که در اختیارشان می گذارم بازی کنند. اما با هم قانون گذاشتیم که وقتی آهنگ خاصی را برایشان گذاشتم، شروع به جمع کردن وسایل شان کنند و هر وقت آهنگ را متوقف کردم آنها در هر حالتی بودند، ثابت بمانند و برای 3 ثانیه تکان نخورند. معمولا چند بار این وقفه را ایجاد می کنم تا اسباب بازی ها کامل جمع شود. گاهی هم نمی توانم برایشان آهنگ بگذارم و می گویم بازی شروع شد و بچه ها کارشان را شروع می کنند و با گفتن مجسمه شو ، بازی را با آنها انجام می دهم. بچه ها عاشق این بازی هستند و اسباب بازی ها را هم با رغبت جمع می کنند. ولی باید قبل از شروع بازی بگویید که مثلا ده دقیقه دیگه می خواهیم بازی جمع کردن اسباب بازی ها را شروع کنیم تا ذهن آنها برای این کار  آماده شود. 

خواندن این مقالات را به شما پیشنهاد می کنیم

وقتی بچه ها برای خرید یک اسباب بازی پا می کوبند، چه کنیم؟

چه اسباب بازی هایی به کنترل خشم کودک کمک می کنند؟

 

منبع : https://mag.toyinfo.ir ( استفاده از مطالب سایت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است )

 

 

5 3 رای ها
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا
0
لطفا درباره این مطلب نظر بدهیدx
()
x