میخکوب شدن بچه ها در مقابل اسباب بازی فروشی ها
آموزش خود کنترلی به کودک در صورتی که به شکل درست انجام شود کار چندان سختی نیست . گاهی با کارهای خیلی کوچک می توانیم به کودکمان آموزش هایی دهیم که اثر مثبت آن تا پایان عمر همراه او خواهد بود ! بازی و سباب بازی به خاطر قدرت جادویی و بزرگی که روی بچه ها دارند می توانند به عنوان یک وسیله آموزشی به مهارت آموزی بچه ها کمک کنند و چه مهارتی بهتر از کنترل کردن خود!
چند ماه پیش، به همراه دوستم و دختر کوچولوش هانا، برای خرید به یکی از پاساژهای بزرگ رفته بودیم که یک بازی فکری جذاب، چشم هانا را گرفت.حالا اصرار از هانا که
“مامان جون من اینو می خوام ، مامان جون قول می دم که مراقبش باشم، گمش نمی کنم ، به دوستام هم می دم. . . “
و هر قدر اصرار بیشتری می کرد، دوستم محکم تر “نه” می گفت. تا اینکه بالاخره اشک بچه در اومد.
چرا بچه رو اذیت می کنی ؟ فقط یه اسباب بازی می خواد !
یه لحظه تو دلم گفتم، خدا رو شکر فقط آروم گریه می کنه و مثل پسر بچه ای که چند وقت پیش جلوی بستنی فروشی دیده بودم ، ننشست زمین داد و بیداد راه بندازه و پا بکوبه!
– به دوستم گفتم این که اسباب بازی خوبیه چرا براش نمی خری؟ . . . من بخرم براش؟
دوستم چینی به پیشانیش انداخت و گفت: مساله خریدن یا قیمتش نیست. با هانا قرار گذاشتیم این ماه دیگه اسباب بازی نخریم. چون هفته پیش از یه فروشگاه اینترنتی اسباب بازی چند تا اسباب بازی خوب خریدیم.
یک مدتی که گذشت و هانا مطمئن شد که نظر مامانش عوض نمی شه، بغضش رو قورت داد و گفت: “مامان می شه هر وقت خواستی بهم جایزه بدی این اسباب بازی رو بخری ، خیلی ازش خوشم اومده.”
دوستم هم دستای دخترش رو گرفت و گفت: بله حتما. پیشنهاد خوبیه.
واقعا از این رفتار دوستم خوشم اومد. قبلا دیده بودم که بعضی از مادرا در مقابل اصرار بچه ها به خرید بستنی ، اسباب بازی ، یا هر چیز دیگه ای یا تسلیم می شوند یا حسابی عصبانی!
پایبند بودن به قول و قرارها و صبر کردن در مقابل لذت های آنی مهمترین درس های این ماجرا برای هانا بود. مهارت هایی که باعث می شوند بچه ها در بزرگسالی صبورتر بوده و منطقی تر عمل کنند.
یک تحقیق جالب : قدرت منطق در مقابل هجوم احساسات
در مورد آموزش خود کنترلی دانشگاه پرینستون آمریکا تحقیق جالبی در این رابطه انجام داد که نشان می دهد، در مغز ما منطقه ای مسئول احساسات و قسمت دیگری مسئول استدلال انتزاعی است.
بخش عاطفی یا احساسات مغز با لذت های آنی گره خورده است. برای مثال وقتی شب امتحان، خوابیدن را به خواندن کتاب ۳۰۰ صفحه ای خود ترجیح بدهید ، با لذت آنی خود تصمیم گرفته اید. اما اگر بیدار بمانید، لذت خوابیدن را به تعویق انداخته اید و با قسمت منطقی ذهنتان تصمیم گرفته اید و نتیجه اش نمرات بهتر خواهد بود.
بخش منطقی ذهنتان تلاش می کند با استدلال شما را توجیه کند و بخش عاطفی هم سعی می کند احساسات شما را تحریک کند. بنابراین در تصمیم های مکرری که در طول روز می گیریم ، معمولا چالشی میان دو قطب ذهنی ( منطق – احساس) به وجود می آید.وقتی استدلال ما پیروز می شود ما در مقابل لذت های آنی صبورانه تر عمل می کنیم.
هنگام آموزش خود کنترلی در نبرد احساس و منطق همراه کودکمان باشیم
اما به تعویق انداختن لذت های آنی و صبور بودن چه فایده ای برای بچه ها دارد؟
پرفسور والتر میشل استاد روانشناسی دانشگاه استنفورد است . او در کتاب مشهور “آزمایش مارشملو ” می نویسد:” ما به کودکان ۴ تا ۶ ساله امکان یک حق انتخاب ساده دادیم.
در مقابل هر کودک یک شیرینی گذاشتیم و گفتیم اگر این شیرینی را نخوری ، در پایان آزمایش دو شیرینی جایزه می گیری. خوب بعضی از کودکان در مقابل هوس خوردن شیرینی نمی توانستند مقاومت کنند و آن را می خوردند. اما عده ای از کودکان هم موفق شدند در برابر خوردن شیرینی مقاومت کنند. پژوهش های طولانی مدت بعدی نشان داد ، کودکانی که در برابر هوس خوردن شیرینی مارشملو مقاومت کرده بودند، تحصیلات دانشگاهی بهتری داشتند ، درآمد بیشتری به دست می آوردند و حتی کمتر مستعد چاقی بودند. “
مراقب باشیم برای آموزش صبور بودن ، کودکمان را تحت فشار آزاردهنده قرار ندهیم
بنابراین وقتی بچه ها از کودکی بتوانند در مقابل لذت های آنی مقاومت کنند و چشم انداز مفیدی از آینده را برای خود تجسم کنند، به توانایی بی نظیری دست می یابند که پروفسور میشل از آن به عنوان “خود کنترلی و کنترل درونی” نام می برد. مهارت هایی که می توانند زمینه ساز ساخت آینده ای درخشان برای آنها باشد.
یک پیچ تاریخی برای آموزش خود کنترلی در دوران کودکی
یکی از بهترین زمان ها برای آموزش خود کنترلی و صبور بودن در برابر لذت های آنی چه زمانی است ؟. وقتی که بچه ها تصمیمات جدیدی می گیرند یا خواسته های تازه ای را مطرح می کنند. مثلا زمانی که می خواهند یک اسباب بازی جدیدی داشته باشند. . . خصوصا زمانی که برای تحقق آن خواسته پافشاری هم بکنند.
اما حالا چطور می توان از این فرصت بی نظیر استفاده کرد و ضمن تغییر رفتار کودک یک مهارت تازه هم به او آموزش داد ؟
مهارت آموزش خود کنترلی ؛ این راهکار می تواند مسیر زندگی کودک را عوض کند
وقتی بچه ها برای خواسته های خودشان پافشاری می کنند، چطور با آنها رفتار کنیم؟
زمانی که بچه ها تصمیم آنی و لحظه ای خودشان را بیان می کنند ، مثل اینکه :
– مامان، بریم پارک!
– من این اسباب بازی رو می خوام!
– همین الان برام ماکارونی بپز. . .
زمان بسیار مناسبی است که بچه ها را به صبوری دعوت کنیم. شما می توانید ضمن همدلی با فرزندتان و دادن یک راهکار مدت دار ، او را به صبر کردن برای تحقق خواسته اش دعوت کنید.
– وای ماکارونی که خیلی غذای خوشمزه ای، فردا شام چی داریم؟ ماکارونی.
– این عروسکی که دوست داری خیلی قشنگه، دفعه بعد که خواستیم اسباب بازی بخریم ، همینو که تو انتخاب کردی می خریم.
– منم خیلی دلم می خواد بریم پارک ، فکر می کنم آخر هفته بهترین فرصت برای این کار باشه.
در نگاه اول به نظر می رسد بچه ها به خواسته خود نمی رسند . در واقع خواسته آنها به آینده موکول شده و باید برای تحقق آن صبر کنند.
در این صورت ممکن است احساسات منفی آنها فوران کند! عصبانی شوند، گریه کنند و رفتارهای هیجانی شدید از خود نشان دهند
یک پیشنهاد عالی می تواند اوضاع را بهتر کند
حالا زمان آن رسیده که قدم بعدی را هوشمندانه بردارید. برای مدیریت و کنترل احساس بچه ها ، یک پیشنهاد عالی به آنها بدهید:
کار مشترکی که همان زمان با هم بتوانید انجام دهید.
– حالا که الان نمی شه بریم پارک، موافقی با هم کارتون پیتر خرگوشه رو ببینیم .
– امشب که شام ماکارونی نداریم، بیا با هم یه سالاد خوشمزه درست کنیم
– شمشیر منو بیار بریم به جنگ جک گنجشکه!
اگر بچه ها باز هم بدقلقی کردند، به کار خودتون برسید و اصرار نکنید، پیشنهاد دیگری هم ندهید.
به بچه ها زمان بدهید که اوضاع را درک کنند و درباره پیشنهاد شما ( حتی در حالت گریه و داد و بیداد) فکر کنند.به آنها بگویید:
“هر وقت تونستی به خودت مسلط بشی و احساساتت رو کنترل کنی، پیشنهاد من سرجاشه.”
اما وقتی بعد از مدتی به سمت شما آمد تا با هم فعالیت مشترکی که پیشنهاد کرده بودید انجام بدید،
حتما حتما حتما، به قولتون عمل کنید، چون کودک شما به موفقیت بزرگی در کنترل احساساتش دست یافته و توانسته است
1 . بر خواسته های آنی خود غلبه کند
2 . احساساتش را کنترل کند
3 . و از فرصت همکاری و شادی در کنار والدینش ، استفاده کند
—————————————————————–
آموزش کنترل احساسات به کودکان، بی شک یکی از چالش های بزرگ والدین است. اما همین چالش ها می توانند به همت من و شما به بزرگ ترین درس های زندگی آنها تبدیل شوند.
شما هم اگر تجربه ای عینی در این زمینه دارید می توانید در قسمت نظرات زیر همین مقاله ، آن را با والدین دیگر در میان بگذارید
منبع : https://mag.toyinfo.ir ( استفاده از مطالب سایت فقط برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبع بلامانع است )