بازی و اسباب بازی

خرید اسباب بازی

راهنمای خرید بهترین اسباب بازی های کودکان در سنین مختلف

 

والدین هنگام خرید اسباب بازی، با توجه به علاقمندی فرزندشان به بازی های مختلف تصمیم می گیرند کدام اسباب بازی را انتخاب کنند. مثلا برای پسرهایی که از بازی های پلیسی لذت می برند، بی سیم و تفنگ می خرند و برای دخترانی که خاله بازی می کنند، عروسک و لوازم آشپزی تهیه می کنند. این نشان دهنده پیوند ناگسستنی بازی و اسباب بازی  با یکدیگر است. 

اسباب بازی ها به بازی بچه ها شکل می دهند و  به سرگرمی آنها جهت می بخشند. بر این اساس بیشتر بازی ها به یک وسیله فیزیکی یا چیزی از محیط واقعی نیاز دارند تا کودک به واسطه آن سرگرم شود. به وسایلی که به منظور بازی کردن طراحی می شوند اسباب بازی گفته می شود. بازی و اسباب بازی  جهان و روندهای آن را به شکلی واقع گرایانه و با ابعادی کوچک تر به کودک معرفی می کند تا آنها دنیای پیرامونی خود را با آزمون و خطاهای کوچکتر و کم خطری تر شناسایی کنند. این وسایل بازی به قدری آموزنده و سرگرم کننده هستند که به فعالیت و بازی کودکان جهت می دهند و آنها را برای دست یافتن به اهداف خاصی هدایت می کنند. یک اسباب بازی خوب گاهی تخیل کودک را پرورش می دهد و گاهی به او کمک می کند تا تفکر منطقی و تحلیلی خود را بسط و گسترش دهد. به همین خاطر هر اسباب بازی می تواند منعکس کننده ارزش های اجتماعی، هنری و  اخلاقی  یک کودک باشد که در حال شکل دادن به نگرش و جهان بینی خود است.  

قدیمی ترین اسباب بازی دنیا

محققان رشته های مختلفی چون قوم نگاری، آموزش و پرورش، روانشناسی  فرهنگی در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که اساس طراحی اسباب بازی در طول تاریخ تغییر نکرده است. عموما وسایل بازی تحت تاثیر عمده ترین نیازهای جامعه و به منظور آموزش و سرگرم کردن کودکان ساخته می شدند. بازی با این وسایل در دوران گذشته نیز همچون امروز کودکان را برای زندگی واقعی در جامعه آماده و توانمند می کرد.

اشکالی با اشکال انسانی و حیوانی که احتمالاً اسباب بازی بودند، در باقی مانده های تمدن سومریان باستان مربوط به سال 2600 قبل از میلاد پیدا شده است. شواهد موجود نشان دهنده این مطلب است که توپ، بادبادک و یو یو از قدیمی ترین ابزاری هستند که برای بازی بچه ها طراحی شدند.

اولین اسباب بازی شناخته شده، مربوط به 500 سال قبل از میلاد مسیح  است که در یونان کشف شد. آنها “یو یو های” ساخته شده از چوب بود. با این حال چینیان معتقدند که آنها بسیار زودتر از یونانی ها آن را ساختند. وسایل  مربوط به 2500 سال پیش از میلاد نیز در هند یافت شده است. در میان این اشیا حیواناتی سفالی دیده می شود. البته کودکان خانواده های هندی ثروتمند با اسب ها و فیل های برنجی و برنزی بازی می کردند. در موزه ملی بودا پست در مجارستان نیز وسایلی از پایان هزاره چهارم قبل از میلاد دیده می شود.

به نظر می رسد اولین اسباب بازی  انسان های اولیه به منظور آموزش کودکان برای بقا ساخته شده است. مثل تیر و کمان های کوچکی که برای پسران درست می کردند. اما به آنها به عنوان ابزار بازی نگاه نمی کردند. کم کم از قرون وسطی به بعد سربازان کوچک و انواع سلاح های جنگی با اندازه ای کوچکتر برای کودکان ساخته شدند و برای بازی در اختیار آنها قرار گرفتند.

تاثیر اسباب بازی بر آینده کودک 

تحقیقی که در سال 1993 انجام شد نشان می دهد، هر خانواده ه ای که برای آموزش، هنرمندی و احساسات کودک خود ارزش قایل است، خرید اسباب بازی را امری مهم تلقی می کند. آنها در این مورد وسواس به خرج می دادند و دقت می کردند تا انتخاب درستی برای فرزند خود داشته باشند.

آمارهای همین تحقیق نشان می دهد 40 درصد والدین خودشان اسباب بازی کودک شان را انتخاب می کنند و تنها 20 درصد از پدر و مادرها به کودک شان اجازه می دهند تا اسباب بازی مورد علاقه خود را انتخاب کنند.

نکته جالب این تحقیق به والدین تحصیل کرده باز می گشت، آنها بیشتر تمایل داشتند تا بازی فکری آموزشی بخرند. هرچند این دسته از والدین در گروه اقلیت بودند و 87 درصد باقی مانده والدین می خواستند با خرید اسباب بازی، کودک شان به نحوی سرگرم شود.

قدرت جادویی اسباب بازی

اما چرا بسیاری از والدین اسباب بازی را فقط به عنوان یک وسیله سرگرمی برای کودک در نظر می گیرند؟

بعضی والدین از این ابزار مهم برای هدایت و ترغیب کودک به انجام یک کار دیگر استفاده می کنند. به عنوان مثال پدر و مادر برای کودک شان یک اسباب بازی تهیه می کنند تا

  • کودک را برای مدتی سرگرم کنند و فرصتی برای رسیدگی بی دغدغه به کارهایشان به دست آورند
  • برای کار خوبی که  کودک قبلا انجام داده پاداش دهند یا
  • یک پیش پرداخت برای انجام کاری که از او می خواهند داده باشند

آنها در بهترین حالت به این ابزار مهم و حساس به عنوان یک چراغ جادوی پر زرق و برق تخیلی نگاه می کنند. غافل از اینکه این چراغ جادو به راستی تاثیرگذار است و در صورت بیدار شدن غول خفته درون آن، نه تنها آمال و آرزوها و آینده کودک تامین می شود بلکه خود پدر و مادر و حتی جامعه از مزایا و منافع بلند مدت آن سود می برند.

 

 

فرهنگ سازی خرید اسباب بازی 

در این میان مربیان و روانشناسان نقش مهمی در فرهنگ سازی نحوه خرید اسباب بازی دارند. آنها می توانند با راهنمایی والدین این حقیقت مهم را یادآوری کنند که برای ساختن ذهن و روان کودک انتخاب ابزار درست بسیار اهمیت دارد. در مراکز بازی درمانی و توانبخشی به در اختیار داشتن و خرید اسباب بازی مناسب توجه زیادی می شود اما تمرکز بیشتر این موسسات بر روی توانبخشی کودکان با کمک اسباب بازیها است. در حالی که اسباب بازی ها از پتانسیل آموزشی بسیار بالایی برخوردارند و ضمن بازی موقعیت یادگیری را فراهم می کنند و  در شکل گیری نگرش های مثبت و مهارت های فردی و اجتماعی تاثیر زیادی بر جا می گذارند. 

با این وجود از نقش والدین هم نباید غافل شد. اگر علاقه ای که والدین به فرزندشان دارند با مطالعه و شناخت همراه شود، بی شک شاهد رشد و بالندگی بیشتر بچه ها خواهیم بود. اسباب بازی هم یکی از وسایل تربیتی والدین است که بیشتر به عنوان یک مشوق از آن استفاده می شود.  انتخاب درست یک اسباب بازی  می تواند نمره هوش کودکان را افزایش دهد، به اصلا رفتارهای نامطلوب آنها کمک کند، از نظر حسی و حرکتی آنها را تقویت کند و حتی روند خود شوفایی  کود را تسریع کند. اما سوال مهمی که اینجا مطرح می شود این است که در حالت کلی یک اسباب بازی خوب چه ویژگی هایی دارد؟  

ویژگی های یک اسباب بازی خوب 

از نظر کارشناسانی که به بازار اسباب بازی و رشد کودک احاطه دارند چند مورد از مهمترین ویژگی ها عبارتند از :

  • به رشد حسی ، حرکتی ، ذهنی و عاطفی کودک کمک می کند.
  • از نظر نگرشهای اجتماعی، عادت های خوب و مثبتی را در آنها پرورش می دهد.
  • از استاندارد و کیفیت مناسبی برخوردار هستند.
  • از استحکام کافی برخوردار بوده و نسبتا با دوام هستند به جز خمیر بازی و محصولات مشابه.
  • از جنبه های مختلف مانند خطر شکنندگی ، رنگ و . . . ایمن هستند. ایمن بودن ابزار بازی کودک یکی از پیش شرط های مهم خرید آنها محسوب می شود. 
  • حداقل یک هدف آموزشی مستقیم دارد.
  • اسباب بازی های ایمن برای کودکان خردسال نباید قطعات تیز و ریز داشته باشد.
  • مواد اولیه آنها از رنگ های غیر سمی و بدون سرب تهیه شده باشد.
  • به راحتی تمیز شوند.
  • وسایل بازی الکتریکی باید دارای “UL تأیید شده” باشند. هنگام خرید حتماً بر چسبی که  نشان دهنده تأیید کالا توسط آزمایشگاه های Underwriters است را بررسی کنید.

علاوه بر این ، هنگام انتخاب کالا برای کودکان زیر 3 سال، مطمئن شوید که فاقد قطعات یا تکه های کوچک باش. چون ممکن است کودکان این قطعات را در دهان خود بگذارند و باعث خفگی آنها شود.

لازم به یادآوری است که ساییدگی و شکستگی معمولا می تواند منجر به حوادث ناخوشایند شود. بزرگسالان باید به طور مرتب اسباب بازی های کودک شان را بررسی کنند تا از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کنند.

هنگام خرید اسباب بازی به چه نکاتی توجه کنیم ؟

در میان عوامل مختلفی که هنگام خرید اسباب بازی باید مد نظر گرفت، زیبایی ظاهری اولین ویژگی های مهمی است که  توجه والدین را به خود جلب می کند. البته باید به پدر و مادر ها حق داد، چون آنها می خواهند دنیای فرزندشان هنگام بازی، غرق فانتزی های جذاب و رویایی شود. اما در کنار این عامل کلیدی باید به فاکتورهای دیگری هم توجه کرد تا اسباب بازی خریداری شده باعث دل زدگی و ناراحتی  کودک نشود. مثلا اگر برای یک کودک سه ساله پازل هزار تکه بسیار زیبایی بخرید، در ابتدا باعث شادی و نشاط او می شوید. ولی زمانی که می نشیند تا با آن  بازی کند، سردرگم می شود و  قطعات را نمی داند چطور کنار هم بگذارد. بنابراین ناامید می شود و به خاطر این ناکامی، شروع به پرخاشگری می کند و یا اینکه گریه و زاری سر می دهد. وقتی کودک موفق نشود آن را درست کند احساس ناتوانی می کند. 

روی دیگر سکه را هم باید در نظر بگیریم. زمانی که برای یک کودک 8 ساله یک لگوی 50 تکه با قطعات بزرگ می خرید، توانایی ها و مهارت های او را نادیده گرفتید. پس کودک را نه با چالش جدیدی مواجه کرده ایم تا چیزی بیاموزد و نه سرگرمی جذابی  برایش فراهم کرده ایم. بی علاقگی بچه ها به برخی از اسباب بازی ها به همین دلیل اتفاق می افتد. به همین دلیل توصیه می شود، هنگام انتخاب اسباب بازی حتما به توانایی ها، علایق و سن کودک توجه کنید. این عوامل، سه ضلع مثلثی را می سازند که به انتخاب بهتر اسباب بازی و در نهایت رضایت و شادی کودک ختم می شود.

انتخاب اسباب بازی متناسب با توانایی و علائق کودک

توجه به این نکته ضروری است که هنگام خرید اسباب بازی بررسی مناسب بودن آن با توانایی های کودک و کاربرد آنها برای رشد فکری و جسمی او، در اولویت قرار دارند. تحقیقاتی که در سال 1995 انجام شد به شدت بر این نکته تاکید می کند که اسباب بازی باید متناسب با سن روانی کودک انتخاب شود و به توانایی و علاقه کودک برای بازی با آنها توجه شود.

این نکته در مورد کودکان خردسال اهمیت دو چندانی دارد. در واقع هنگام خرید هدیه برای خردسالان باید در کنار جذابیت، به رشد و تکامل آنها نیز توجه شود. زیرا کودکان خردسال اگر چه فاقد مهارت های بیانی هستند اما عملا در دوران طلایی رشد به سر می برند. فراهم نمودن محیط غنی از کتاب و اسباب بازی  و از همه مهمتر تعامل هدفمند با کمک این ابزارها، روی هوشمندی و ظرفیت فکری کودک تاثیر چشمگیری خواهد گذاشت. از طرفی کودکان 3 تا 8 ساله از نظر کلامی و ذهنی آن قدر رشد کردند که پیرامون اسباب بازی های محبوب خودشان نظر بدهند و همین توانایی به انتخاب و تصمیم بهتر در خرید کالا کمک می کند.

کارشناسان رشد معتقدند فراهم نمودن اسباب بازی خوب همان قدر که در خانه اهمیت دارد، در مهدها و مراکز پیش دبستانی و بازی نیز از ضرورت فراوانی برخوردار است. چون این محیط ها به سبب دور هم جمع کردن کودکان، می تواند انگیزه بیشتری برای رشد و موفقیت در اختیار کودکان  قرار دهد. در این محیط ها دسترسی به وسایل و ابزار بازی نباید محدود شود و کودکان باید اجازه آزمون و خطا و بررسی و پیدا کردن اسباب بازی مورد علاقه خود را داشته باشند.

اخرید اسباب بازی برای سنین مختلف
کمک به خرید سریع تر و راحت تر اسباب بازی

اسباب بازی مناسب برای سنین مختلف کودکان

گروه های متعددی از سال 1950 به بعد تلاش کردند اسباب بازی مناسب با هر رده سنی را در جداول مختلف ارائه نمایند. با این کار والدین و مربیان می توانند با فراغ بال و آسودگی خاطر بیشتری اسباب بازی های مورد نظرشان را پیدا کنند. در ادامه یکی از بهترین گروه بندی های موجود که بسیار ساده و کاربردی می باشد ارائه شده است.

شما می توانید با مراجعه به سن کودک مورد نظرتان بهترین گروه را مشاهده و نسبت به خرید آنها اقدام نمایید.

مهارت های تولد تا 6 ماه

  • تماس چشمی (برای چند ثانیه) برقرار می کند
  • با نزدیک شدن به او لبخند می زند
  • وقتی با او بازی می کنید، می خندد
  • هنگامی که مساله ای پیش بیاید، اغلب گریه می کند
  • با حل و فصل قضیه آرام می شود
  • به دستکاری و کاوش اشیا می پردازد

اسباب بازی مناسب برای این گروه

  • اسباب بازی های آویزان که با جریان هوا حرکت می کنند
  • عروسک ها و وسایل بازی نرم
  • جغجغه ، زنگ ، وسایل موزیکال ملایم و بی خطر
  • انواع آویز ها
  • پارک ها و زمین های پارچه ای کودک

مهارت های 7 تا 12 ماه

  • تماس چشمی (برای چند ثانیه) برقرار می کند
  • با نزدیک شدن به او لبخند می زند
  • وقتی با او بازی می کنید، می خندد
  • به دستکاری و کاوش اشیا می پردازد
  • با یواشکی نگاه کردن، با شما بازی می کنند
  • وقتی از او بخواهید دست می زند
  • به طور خودجوش دست های خود را به سمت والدین خود دراز می کند
  • اسباب بازی های خود را به دیگران می دهد
  • تغییرات حالات چهره را درک می کند
  • از کارهای بزرگسالان تقلید می کند
  • عروسک های شان را به پشت می گذارند یا ایستاده نگه می دارند

اسباب بازی مناسب برای این گروه

  • انواع جغجغه
  • کتابهای ساخته شده از کاغذ ، پارچه ، چوب 
  • توپ های نرم 
  • اسباب بازی های حرکتی باتری خور مثل هواپیما، اردک
  • اشکال هندسی بزرگ و نرم 
  • حیوانات پارچه ای ،عروسک حیوانات
  • سطل ها و کاسه های آب بازی

مهارت های 1 تا 2 سالگی

  • به دستکاری و کاوش اشیا می پردازد
  • وقتی از او بخواهید دست می زند
  • به طور خودجوش دست های خود را به سمت پدر یا مادرش دراز می کند
  • اسباب بازی های خود را به دیگران می دهند
  • تغییرات حالات چهره را درک می کند
  • از اطرافیان خود تقلید می کند
  • عروسک های شان را به پشت می گذارند یا ایستاده نگه می دارند
  • خود را در آینه می شناسد
  • به طور خودجوش به دنبال اشیا پنهان است
  • عملکرد بزرگسالان را در قالب ایفای نقش تقلید می کنند
  • در بازی های شان از نوشیدن چای ، نحوه خوابیدن و. . . تقلید می کنند
  • سلام، خداحافظی را می گویند

اسباب بازی مناسب برای کودکان 12 تا 18 ماه

  • کتابهای تصویری
  • ابزارهای موزیکال مثل انواع ارگ ها
  • پازل و جور چین ساده
  • ماشین های کوچک و رنگی
  • چفت شدنی و قابل اتصال مثل نرم چین ها
  • وسایل هل دادنی 
  • اسباب بازی های کشیدنی 

اسباب بازی مناسب برای  18 ماه تا 2 سال

  • انواع عروسک ها،
  • وسایلی که قابلیت دسته بندی شدن بر اساس رنگ، شکل و اندازه را دارند،
  • اسباب بازی های چرخ دار
  • تلفن همراه کودک
  • ابزارهای بازی موزیکال مثل جغجغه

مهارت های کودک در سن 2 تا 3 سالگی

  • به طور خودجوش به دنبال اشیا پنهان هستند
  • عملکرد بزرگسالان را در قالب ایفای نقش تقلید می کنند
  • در بازی های شان از نوشیدن چای ، نحوه خوابیدن و. . . تقلید می کنند
  • خواسته ها و احساساتشان را به طور کلامی مطرح می کنند .مثلا می گویند: من یک لیوان آب می خواهم
  • با عروسک های شان مانند موجودات زنده رفتار می کنند
  • در کنار سایر بچه ها بازی می کنند
  • از سمبل های ساده برای بازی استفاده می کنند مثلا از چوب به عنوان شمشیر استفاده می کنند.
  • مضامین زندگی واقعی را در بازی های شان به کار می گیرند مثلا دکتر رفتن

اسباب بازی برای کودکان از 2 تا 3 سال

  • عروسک ها با لباس و پوشک برای حمام و تعویض
  • انواع مختلف بلوک های ساختمانی
  • پازل های ساده
  • خمیر بازی با رنگ های مجاز خوراکی
  • اسباب بازی های آشپزی مثل ست های چایخوری و غذا ساز.
  • انواع قطارها
  • ماشین های بزرگ و محکم
  • عروسک ها و وسایل بادی

مهارت های کودک در سن 3 تا 4 سالگی

  • درباره احساساتشان صحبت می کنند
  • وقتی اشتباه می کنند احساس شرمندگی می کنند
  • هنگام بازی با بچه های دیگر نوبت را رعایت می کنند
  • در مفاهیمی که فراتر از زندگی شخصی است درگیر می شوند مثلا بازی آتش نشان ها و نجات جان دیگران
  • وقتی در یک گروه قرار می گیرند با 2 تا 3 کودک بازی می کنند
  • با عروسک های شان مانند موجودات زنده رفتار می کنند
  • در کنار سایر بچه ها بازی می کنند
  • از سمبل های ساده برای بازی استفاده می کنند مثلا از چوب به عنوان شمشیر استفاده می کنند

مهارت های کودک در سن 4 تا 5 سالگی

  • با اسباب بازی های مکانیکی بازی می کنند
  • درباره احساساتشان صحبت می کنند
  • وقت بازی با بچه های دیگر نوبت را رعایت می کنند
  • وقتی در یک گروه قرار می گیرند با 2 تا 3 کودک بازی می کنند
  • در مفاهیمی که فراتر از زندگی شخصی است درگیر می شوند مثلا بازی آتش نشان ها و نجات جان دیگران
  • وقتی اشتباه می کنند احساس شرمندگی می کنند.
  • در گوشه ای از خانه مشغول بازی های تخیلی می شوند مثل پوشیدن لباس ملکه ها و قهرمانان، آشپزی ….
  • با سایر کودکان ، اهداف مشترکی را ضمن بازی دنبال می کنند
  • مشغول بازی های ساده می شوند. مثل مخفی کردن و جستجو کردن

مهارت های کودک در سن 5 تا 6 سالگی

  • با سایر کودکان ، اهداف مشترکی را ضمن بازی دنبال می کنند
  • در گوشه ای از خانه مشغول بازی های تخیلی می شوند مثل پوشیدن لباس ملکه ها و قهرمانان، آشپزی ….
  • مشغول بازی های ساده می شوند. مثل مخفی کردن و جستجو کردن
  • به بازی های تخیلی علاقمند می شوند مثل رفتن به فضا
  • مذاکره در طول بازی کردن را یاد می گیرند
  • به خوبی بازی های شان را سازمان دهی می کنند

لیست بهترین اسباب بازی های کودکان  3 تا 6 سال – پیش دبستانی

  • انواع عروسک با لوازم جانبی (لباس ، لوازم آرایش ، تخت ، کالسکه ، اتاق ، کیف پزشکی)
  • عروسک های کوچک تر برای سفر ،
  • حیوانات پلاستیکی 
  • عروسک های دستی و انگشتی
  • انواع بلوک های ساختمانی از چوبی یا پلاستیکی در شکل های و فرم های مختلف
  • اسباب بازی های موضوعی مانند ست های پلیس، ست مزرعه، شهر پارچه ای
  • انواع وسایل نقلیه (قطار ، کامیون ، کامیون جرثقیل ، اتومبیل های فلزی و عقب کش)
  • بازی های فکری مثل بازی های کارتی، برج های تعادلی، ترازو های آموزشی
  • ابزارهای بازی پر تحرک (توپ های فوتبال، بسکتبال ، پرتاب حلقه ، طناب)
  • دوچرخه، سه چرخه و اسکیت
  • وسایل بازی خلاقانه (تخته های پایه دار نقاشی ، میز های نقاشی، خرس نقاشی)
  •  گل رس
  • وسایل مکانیکی (چکش ، انبر، پیچ و مهره )
  • تجهیزات باغبانی (بیل ، چنگک ، آبیاری)
  • جعبه های ماسه (سطل ، قاشقک ،بیلچه)
  • وسایل موزیکال پیشرفته (طبل ، سوت ، شیپور،  گیتار).

—————————————–

 

اسباب بازی خوب ابزاری برای یادگیری ، بازی و سرگرمی و رشد متعادل و هدفمند فرزند شماست.  فروشگاه بازار اسباب بازی روش های مختلفی وجود دارد تا شما کالای مورد نظر خود را بر اساس جنسیت، سن ، قیمت و گروه های مختلف موجود به راحتی انتخاب کنید.

چک لیست خرید 

هنگام خرید اسباب بازی ، گاهی این سوال برای  والدین مطرح می شود، که بین دو و یا چند اسباب بازی، کدام برای فرزندشان مناسب تر است؟ این سردرگمی انتخاب را مشکل تر می کند و زمان زیادی را از والدین می گیرد و دست آخر هم آنها مجبور می شوند با دو دلی یکی را انتخاب کنند؟  برای پیشگیری از این موضوع دو راه حل وجود دارد. اول اینکه اطلاعات کاملی نسبت به عملکرد هر اسباب بازی به دست آوردید و بهترین عملکرد آنها را با هم مقایسه کنید. در فروشگاه  بازار اسباب بازی سعی کرده ایم  برای هر یک از محصولات توضیحات جامعی بیان کنیم تا مقایسه و انتخاب برای شما راحت تر شود. اما راه کار بعدی این است که از یک چک لیست کوتاه استفاده کنید تا مزیت اسباب بازی ها را با هم مقایسه کنید. برای این منظور چک لیست خرید اسباب بازی را برای شما تهیه کرده ایم تا در عرض دو دقیقه، بهترین تصمیم خود را بگیرید. 

برای مطالعه و دانلود رایگان چک لیست خرید اسباب بازی روی دکمه زیر کلیک کنید. 

5 1 رای
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
دکمه بازگشت به بالا
0
لطفا درباره این مطلب نظر بدهیدx
()
x